Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 13. 14:06

Búcsúztatja a Microsoft a Paint 3D-t

Búcsút int a Microsoft a mindössze 8 éve bemutatott programnak, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Microsoft szimbolikusan az utolsó szöget is beüti a Mixed Reality koporsójába: kukázza a nagy reményekkel útnak indított Paint 3D-t, ami 2017-ben vált elérhetővé a Microsoft Creators Update részeként, a klasszikus Paint utódjának szánva. Az eredeti terv szerint a felhasználók az ősrégi Paint helyett egy olyan modern grafikai szerkesztőt kaptak volna a kezük alá, amivel 3D modellezési funkciókat használhatnak újragondolt kezelőfelülettel, különböző rétegek és átlátszóság támogatásával, méghozzá azért, mert a jövőt úgy képzelték el a fejlesztők, ahol mindenki VR-sisakokkal 3D-ben rajzol és alkot.

2021-re a Microsoft szép csendben elkezdte eltávolítani a 3D-s eszközöket a Windows 10-ből, a Windows Mixed Reality a Windows 11 24H2 kiadásnak sem képezi részét már. A Paint 3D jelenleg a Windows 10 22H2-es verziójában található meg. A programban nemrég megjelent információs sáv szerint azonban november 4-től nem csak a Paint 3D támogatását állítja le a cég, hanem alkalmazásboltja kínálatából is leveszi, így újabb letöltésekre nem lesz lehetőség.

paint3d

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Mivel a Paint 3D-t a klasszikus Paint utódjának szánták, egyáltalán nem sült el sikersztoriként a kukázott szolgáltatások listájára került modernizált szerkesztő. A Paint 3D a Windows 11-nek már nem képezi részét, viszont az eredeti Paint marad az előretelepített programok közt. A Microsoft a legtöbb figyelmet a Windows 11-en belüli meglévő Paint alkalmazásra helyezi, amit a jövőben AI-funkciókkal tervez bővíteni a Copilot+ PC-ken, és időközben ez az alapprogram is megkapta a rétegek támogatását számos olyan funkcióval, amit a Photoshopból merített.

Az utóbbi időben számos alkalmazásról levette kezét a cég: elkezdte a Windows Mail és Calendar kivezetését, ahogy a WordPad és a Movie Maker szoftverektől is megvált. Túl nagy űrt minden bizonnyal nem fog maga után hagyni a Paint 3D, a Microsoft azt javasolja a Windows-felhasználóknak, hogy telepítsék a 3D Viewer alkalmazást, ha 3D tartalmat szeretnének megtekinteni.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról