Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 12. 12:30

Microsoft: Ideje leváltani az Exchange 2016-ot

Jövőre véget ér az Exchange 2016 kiterjesztett támogatási ideje is, nem érkeznek többé biztonsági frissítések.

Ismét figyelmeztet rá a Microsoft, hogy az Exchange Server 2016 kiterjesztett támogatási időszaka (EOS) kicsivel több mint egy év múlva, október 14-én véget ér, az üzemeltetőknek érdemes mielőbb gondoskodni az elavult szerverekről. Az Exchange 2016 általános támogatási időszaka 2020 októberében ért véget, míg az azt megelőző Exchange Server 2013 tavaly áprilisban jutott el a kiterjesztett támogatási (EOS) időszak végéhez.

Januárban a Microsoft bejelentette az Exchange Server 2019 on-premise levelezőszerver-szoftver általános támogatásának megszűnését is, melynek kiterjesztett támogatása szintén a fent említett dátumon, azaz 2025. október 14-én ér véget. 

Mivel az Exchange 2019 támogatja az on-premise frissítést a 2025-ben érkező Exchange Subscription Edition-re (SE), ezért javasolt a mielőbbi áttérés, vagy az Exchange Online használata, ami önálló szolgáltatásként vagy Office 365-előfizetésként érhető el.

microsoft-exchange

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A redmondi cég azt javasolja, hogy az üzemeltetők az Exchange 2016 kiszolgálókat egy hétig karbantartási módba helyezzék az Exchange Server újabb verziójára való átállás után, hogy azonosíthassák az előre nem látható problémákat. Nem először fordul elő, hogy a felhasználó szervezetek nem haladnak jól a kifutó termékek lecserélésével - ilyenkor a cég nyomatékosabban kéri őket a migrációs folyamatok megkezdésére.

Az Exchange Server 2016 jelenleg a "kiterjesztett támogatás" periódusát éli. Ebben az időszakban a szoftver rendszeres biztonsági frissítéseket kap, funkcionális újdonságokat azonban már nem. A periódus végével megszűnik teljesen a támogatás, vagyis immár biztonsági frissítések sem érkeznek. A Microsoftnak van ugyan egy speciális programja, a különösen lassan migráló szervezetek vehetnek maguknak további extra támogatást, amely fokozatosan egyre magasabb összegért cserébe még egy ideig nyújt frissítéseket.

Ha szeretnél idén is pontos képet kapni az alkalmazás-fejlesztési technológiák hazai elterjedtségéről, akkor segíts nekünk és szánj néhány percet átfogó technológiai felmérésünkre! Honlapunkon a korábbi évek eredményeit is elérheted!

a címlapról