Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 9. 13:28

A Palantirral közösködik a Microsoft

A Microsoft felhőjén keresztül nyújt majd AI-szolgáltatásokat a megosztó megítélésű Palantir az amerikai kormányzati szerveknek.

Partnerséget jelentett be a Microsoft és a Palantir, melynek keretén belül a két vállalat az amerikai védelmi és hírszerző ügynökségek számára fog szolgáltatásokat nyújtani. A közlemény megfogalmazása azonban eléggé hományos, és nem egészen konkretizálja, hogy a gyakorlatban ez milyen szolgáltatásokat jelent majd, és milyen felhaszálási célra.

A fogalmazás szerint az „integrált technológiai csomag” lehetővé teszi, hogy a kritikus nemzetbiztonsági missziók során felhasználhassák a Microsoft kormányzati és felhős környezetébe integrált Palantir AI platformot (Artificial Intelligence Platform (AIP), továbbá a redmondi cég nagy nyelvi modelljeit - összességében biztonságos „felhős, analitikai és AI képességeket” kínáljanak a hírszerzőknek. A Palantir részéről ez takarhatja a Gotham szoftvert is, ami többek közt a célpontok lokalizálásában segít a harctereken.

palantir

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A Peter Thiel által alapított, CIA támogatását is élvező Palantirt úgyis emlegetik, mint a „21. század AI-fegyverkereskedőjét”. Ügyfelei közé tartozik a Bevándorlási és Vámigazgatási Ügynökség (ICE), és különféle kormányzatok, például Izrael.

Az ügyfelek hosszas listájának ellenére a Palantir 2023-ban vált nyereségessé. Bevételének 54%-át állami ügyfelektől szerezte a második negyedévben (beleértve a hírszerző ügynökségeket is), 12 havi bevétele első alkalommal haladta meg az egymilliárd dollárt.

a címlapról