Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 9. 09:49

Okoseszközök nélkül kezdődhet az iskola szeptemberben

A társadalmi konzultációt követően csütörtökön megjelent a Magyar Közlönyben az iskolai okostelefon-használat korlátozásáról szóló kormányrendelet.

Szeptember 1-jétől új korszak kezdődik a hazai közoktatásban azzal, hogy az új tanévtől a tanulók a közoktatási intézmények területén, a tanítási nap folyamán alapesetben nem használhatják telekommunikációs eszközeiket, így elsősorban a birtokukban lévő, internetkapcsolat létesítésére képes okostelefonokat, tableteket és okosórákat.

A részletszabályokat tartalmazó, 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet a társadalmi konzultációt követően tegnap jelent meg a Magyar Közlönyben és szeptember első napján lép hatályba.

smartphone_school

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A végrehajtási rendelet többek között előírja, hogy az ún. "használatban korlátozott tárgyat" ugyan be lehet vinni az intézmény területére, ám azt a tanítási nap kezdetén, az intézmény házirendjében meghatározottak szerint le kell adni és azt csak a tanítási nap végén kapja vissza a tanuló.

A jogszabály alapján az intézmény saját házirendje szerint alakíthatja ki azt a protokollt, hogy az okoseszközöket ki veszi át a tanulóktól, illetve azokat hol tárolják.

A rendelet alapján ugyanakkor lehetnek kivételek, melyeket a nemzeti köznevelésről szóló törvény szintén szeptember 1-jén hatályba lépő módosításában sorolnak fel.

Így az okostelefonok és más okoseszközök továbbra is használhatók a tanórákon, ha 

  • a használatot az intézmény igazgatója egészségügyi célból,
  • vagy pedagógusa pedagógia célból

az általa meghatározott időszakra engedélyezi.

Vagyis intézménytől függően előfordulhat olyan eset, amikor egy okoseszközt egy nyelvórán pl. használhatnak a tanulók, matematika órán viszont nem. Ahhoz viszont, hogy általánosan használhatóvá váljanak a telekommunikációs eszközök minden tanórán, a jogszabály szövegezése értelmében minden óraadó pedagógus engedélyére szükség lehet.

A használat egyedi időpontra/időpontokra vagy akár az egész tanévre vonatkozóan engedélyezhető.

a címlapról