Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 8. 13:49

Oltári buktának tűnik a korszakalkotónak szánt AI Pin

Rengeteg példányra kérnek visszatérítést az AI Pin vásárlói, láthatóan mégsem lesz ez a kütyü, ami a hangzatos ígéretek szerint "leváltja az okostelefonokat".

A Humane tavaly novemberben rántotta le a leplet az AI Pin nevű viselhető eszközről, amire több cikkben is úgy hivatkoztak, mint arra a mesterséges intelligencia alapú kütyüre, ami idővel "leválthatja az okostelefonokat". A 699 dolláros (kb. nettó 250 ezer forintos) terméket egy négyszögletű készülékház, és egy pluszban csatolható, a beépített telep üzemidejét kitoló akkumulátor-csomag alkotja, amit mágnesesen lehet ruhához vagy más felülethez kapcsolni.

Az eszköz eléggé megosztó kritikákat kapott, a leggyakoribb negatív visszajelzések a lassú reakcióidőt, kifogásolható felhasználói élményt említő panaszok. Május végén annyira rossznak tűnt a helyzet, hogy szárnyra kaptak a hírek: a Humane vezetői már a potenciális vevőt keresik, és 750 millió-egymilliárd dollár közötti összegért adnának túl az üzleten.

A The Verge által megszerzett belsős dokumentumok szerint a helyzet valóban elég rossz: a naponta visszaküldött eszközök száma mostanra meghaladja az újonnan vásároltakét, annyi AI Pin-re kérhettek visszatérítést, hogy mindössze 7000 darab lehet használatban a vásárlók kezeiben. A cég eredeti célkitűzése az volt, hogy 100 ezer példányt sikerül értékesíteni az első évben – ez jó eséllyel nem fog összejönni. A dokumentumok szerint a mai napig körülbelül 10 ezer okoskitűzőt sikerült eladni, ebből 3000 érkezett vissza.

humane_ai_pin_business

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A Bloomberg cikke szerint a Humane eddig 230 millió dollárt kapott különféle befektetőktől, köztük az OpenAI vezérigazgató Sam Altmantól. A startupot tavaly 850 millió dollárra értékelték, de ez még azelőtt volt, hogy a piacra dobott első terméke megkapta volna a lesújtó kritikákat.

Összességében a legnagyobb probléma az lehet a nagy reményekkel beharangozott viselhető eszközzel, hogy a szoftvere alulfejlett és inkonzisztensen teljesít, a hardverrel kapcsolatban pedig a legtöbben a gyenge akkumulátort és kevéske üzemidőt, a túlmelegedési problémákat kifogásolják. Emellett lényegében egy olyan eszköz, ami semmilyen komolyabb technológiai problémára nem nyújt valódi megoldást.

a címlapról