Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 8. 12:56

Itt a Sziget, izzadnak a mobilhálózatok

Szerdán kezdetét vette a Sziget Fesztivál, melynek mobilkommunikációs infrastruktúrájának biztosítása évek óta komoly kihívás az operátorok számára.

Tegnap a nulladik napon, többek között Kylie Minogue fellépésével megkezdődött a Sziget Fesztivál az óbudai hajógyári szigeten, melyre idén is több tízezren látogatnak el naponta. 

Az óbudai sziget az év 359 napján többnyire nyugodt és csendes hely, ahol a mobilkommunikációs infrastruktúra kapacitása viszonylag kevés szerepet játszik, addig az operátornak erre a bizonyos 5-6 napra komoly előkészületeket és kapacitásbővítést kell végezniük ahhoz, hogy a kilátogató tömeg számára megfelelő minőségű szolgáltatást biztosítsanak.

A háttérmunkálatokba ezúttal a fesztivál egyik idei szponzoraként a Yettel Magyarország engedett némi betekintést. A cég így többek között elárulta, hogy a Sziget Fesztivál esetében az előkészületek már hónapokkal előbb megkezdődnek, mely során egy olyan hálózat jön létre egy alig több mint 1 négyzetkilométeres területen, amely képes ellátni egy Tatabánya méretű várost, vagyis egyszerre egy időben akár 60-80 ezer embert.

sziget_nagyszinpad

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A fesztivál adatforgalma ezalatt a 6 nap alatt közel 35 darab Budapesten üzemelő átlagos bázisállomás forgalmát bonyolítja, az állomások pedig összesen nagyságrendileg 25 x akkora adatforgalmat kezelnek, mint egy átlagos budapesti hétköznapon. Egy szokványos környezetben ráadásul megoszlik az állomások kapacitása a felhasználók között, de ha egy területen több tízezer ember összegyűlik, ott extra erősítésre van szükség.

Ilyenkor az extra forgalom elvezetésére a szolgáltatóknak különböző eszközök állnak a rendelkezésükre, ezek közül a legkézenfekvőbb a további (mobil) bázisállomások telepítése - ebből a Yettel idén hatot szerelt fel a helyszínen.

Az állomások kihelyezése és üzemeltetése mellett a jelentős nemzetközi forgalom kiszolgálása is kihívás a szolgáltatók számára, idén azonban a VoLTE roamingmegállapodásoknak köszönhetően a hangforgalom 4G-re terelése jelentősen megnövelheti a hálózat kapacitását.

Ettől függetlenül különböző koncertbeszámolók alapján hiába hajtottak végre kapacitásbővítést a szolgáltatók, a tegnapi Kylie Minogue koncerten a hálózatok nehezen birkóztak meg a hatalmas tömeg által támasztott adatforgalmi igénnyel, ami ismételten felhívja a figyelmet a mobilhálózat általános korlátaira.

a címlapról