Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 8. 10:11

Sok gépen fogják még vissza a Windows 11-re frissítést

Viszonylag sok vállalati hardver áll készen a legújabb operációs rendszerre, de a rendszergazdák foghatják vissza a gyorsabb átállást.

A ControlUp több mint 750 ezer windowsos végpontot vizsgáló felmérése szerint a gépek 82 százaléka még a Windows régebbi verzióját futtatja, miközben csak 18 százalék váltott Windows 11-re. A frissítés előtt álló eszközök 88 százaléka már jelenleg is alkalmas lenne az átállásra, míg a többi munkagépet teljesen le kéne cserélni hardveresen a megfeleléshez.

Méghozzá viszonylag hamar: 2025. októbertől az ügyfelek jelentős része már nem kap frissítéseket a Windows 10-hez. A vállalati ügyfelek pár évig ugyan még továbbra is kaphatnak biztonsági javításokat, de összességében érdemes minél előbb áttérni a Windows 11-re. A szervezetek láthatóan még nem biztosak a környezetük felkészültségben - emelik ki a felmérés készítői.

windows

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A StatCounter legfrissebb adatai szerint a Windows 11 piaci részesedése elérte a 30 százalékot, de még messze elmarad a Windows 10 szeletétől, ami jelentősen több: 64,99 százalék. A ControlUp felmérése arra utal, hogy ha a rendszergazdák előbb-utóbb megnyomják a frissítés gombot az alkalmas eszközökön, a Windows 11 részesedése számottevően feljebb fog majd kúszni.

Az átállás előnyei viszont egyelőre még nem annyira tiszták, mint amennyire például a Windows 7-ről Windows 10-re való váltáskor voltak: az új rendszer több kezelőfelületi újdonságot is tartalmaz, ráadásul az újabb frissítések sem voltak eddig hibamentesek, ami visszatartó erővel bírhat.

a címlapról