Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 7. 10:43

Indulnak a vizsgálatok az IBM-HashiCorp felvásárlás kapcsán

Ha minden jól megy, év végéig sikerülhet lezárni az IBM nagy üzletét, a britek is elkezdték a vizsgálatot.

Az IBM április végén jelentette be, hogy hogy részvényenként 35 dollárért megvásárolja a HashiCorpot egy 6,4 milliárd dolláros készpénzes ügylet keretében, ami várhatóan 2024 év végén zárul le – amennyiben a versenyhatóságok jóváhagyását is sikerül addig megkapni. 

A cég hétfőn közölte az újabb fejleményt, miszerint az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete (CMA) elindította a vizsgálat első szakaszát, ami fontos lépés az akvizíciós folyamat lezárása felé. A folyamat során a hatóság felméri az ügylet versenyre gyakorolt lehetséges hatásait a brit piacon.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) szintén elkezdte vizsgálni a lehetséges átfedéseket. A fő kérdés az lehet, hogy a HashiCorp. bekebelezésével az IBM túl nagy befolyást szerezhet-e a felhőalapú-szoftverek vagy a felhőinfrastruktúra-menedzsment megoldások piacán. Az FTC-nek nehézséget okoz a piaci részesedés meghatározása és mérése, de ha nem tud olyan piacot meghatározni, ahol az egyesült felek irányító részesedést szereznének, nem lesz veszélyben az IBM üzlete.

ibm

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Az IBM közleménye szerint portfóliója és a HashiCorp szolgáltatásait kombinálva egy átfogó, végpontok közötti hibrid felhőplatformot sikerülhet majd létrehozni, miközben a HashiCorp különálló részlegként folytatja munkáját az IBM-en belül. Igaz, míg az akvizíció hivatalosan nem zárul le, addig vajmi keveset közölhet valódi céljairól a vállalat.

Elemzők szerint az üzlettel az IBM célja a piaci hatókörének kiterjesztése mellett az is lehet, hogy pótolja a saját Ansible platformjának hiányosságait. Jim Kavanaugh, az IBM pénzügyi igazgatója szerint „a Red Hat Ansible Automation Platform konfigurációkezelésének és a Terraform automatizálásának hatékony kombinációja leegyszerűsíti majd az alkalmazások kiépítését és konfigurálását a hibrid felhőkörnyezetekben.”

Az IDC elemzője, Stephen Elliot szerint sok vállalat  használja a Red Hat és a HashiCorp infrastruktúra-automatizálási eszközeit, és a két eszközkészlet összeállítása logikus lépés az IBM számára, mivel az ügylet bebetonozná az IBM piacvezető szerepét az Infrastructure as Code piacon. 

a címlapról