Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 6. 11:50

Tonnaszám vásárolják a kínaiak a Samsung memóriachipjeit

Rövidesen várhatóan újabb exporttilalmi intézkedésekkel próbálja a kínai technológiai ipart visszafogni az Egyesült Államok, amire a helyi piac őrült felvásárlásba kezdett.

Jelentős tételekben vásárolják a kínai technológiai ipar kisebb-nagyobb szereplői azokat a memóriachipeket, melyek később nagy teljesítményű, mesterséges intelligencia modelleket működtető rendszerekbe kerülhetnek - számol be exkluzív riportjában a Reuters.

Az ügynökségnek névtelenül nyilatkozó bennfentes források szerint a helyi piaci szereplők - köztük olyan óriásokkal, mint a Huawei, a Tencent és a Baidu - az év eleje óta megnövelték az AI-rendszereknél használatos nagy sávszélességű memóriachipek (High Bandwith Memory, azaz HBM) rendelési volumenét, attól tartva, hogy az Egyestül Államok ezekre a komponensekre is kiterjeszti majd a kínai technológiai ipart sújtó kereskedelmi embargót.

hbm_wafers

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A sajtóértesülések alapján egyébként jogosnak bizonyuló félelem elsősorban a dél-koreai Samsungnak kedvez, mely a források szerint az első félévben a leszállított HBM chipek mintegy 30%-át kínai megrendelőnek adta el.

Ez a memóriatípus a mesterséges intelligencia modellek háttérszámításait végző szuperszámítógépek elengedhetetlen komponense, így ilyen chipeket használ például az Nvidia is a saját megoldásaihoz, de a Huawei Ascend gyorsítóira is ezeket a memóriákat forrasztják.

HBM chipek gyártására nagy tételben jelenleg összesen három memóriachip-gyártó képes a világon, ebből kettő dél-koreai (Samsung, SK-Hynix) és egy amerikai (Micron). Ezek közül a Micron tavaly óta egyáltalán nem szállíthat memóriachipeket kínai entitásoknak, az SK Hynix pedig elsősorban a legújabb generációs HBM3E chipek gyártására fókuszál, amire Kínában - egyelőre - nincs akkora kereslet.

a címlapról