Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 6. 09:36

Amerika legyőzte az első menetben a Google-t

Elsőfokon véget ért az Egyesült Államok és a nagy technológiai cégek közti trösztellenes jogi csörte első felvonása, az USA kontra Alphabet per. A bírósági ítélet szerint a Google monopóliumot épített az évek során, ennek pedig a továbbiakra nézve meglehetősen komoly következményei lehetnek.

Szisztematikusan kiszorította versenytársait, visszaélt erőfölényével, azaz az évek során monopóliumot épített a Google az online keresőszolgáltatások piacán, ezzel elérve, hogy mára a teljes szegmens 90%-át konrollálja - mondta ki tegnapi ítéletében a bíróság az amerikai igazságügyminisztérium által indított perben, mely így az Egyesült Államok első, nagy győzelmét jelenti a különböző szegmenseket domináló technológiai multikkal szemben folytatott antitröszt-ügyek sorozatában.

A tavaly szeptemberben indult pert joggal nevezték történelmi jelentőségűnek szakértők, hiszen korábban még nem volt rá példa, hogy kormányszerv bíróság elé citálja a keresőcéget. Hasonló antitröszt-eljárás is csak egy akadt korábban az iparágban, ami több mint két évtizeddel ezelőtt a Microsoft ellen indult, amiért a redmondiak az operációs rendszerhez hozzácsomagolták az Internet Explorer böngészőt, illetve megnehezítették annak az eltávolítását. Ez azonban végül 2004-ben peren kívüli egyezséggel zárult.

A mostani per bizonyítási szakaszában kulcsszerepe volt annak a gyakorlatnak, hogy a Google éveken keresztül csillagászati összegeket fizetett különböző piaci szereplőknek, így többek között például az Apple-nek, hogy a keresője alapértelmezett legyen az adott eszközön és/vagy szoftverben - a cég csak erre a célra 2021-ben 26,3 milliárd dollárt szánt, derült ki a meghallgatások során.

Amit Mehta kerületi bíró az ítélet indoklásában rámutatott, hogy a hasonló, egyes termékeket vagy szolgáltatásokat jelentős ellentételezésért cserébe alapértelmezettként kezelő megállapodások óriási piactorzító hatással bírnak, hiszen ha le is jár egy ilyen megállapodás, egy kihívó, új szereplőnek vélhetően hasonlóan mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ha eséllyel akar pályázni a Google keresőjének a helyére.

google_search_iphone

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A bíró szerint a Google ezzel pontosan tisztában volt, miként azzal is, hogy ha csak az iPhone-okon és iPadeken megtalálható Safari böngészőben elveszíti az alapértelmezett kereső státuszt, az negyedévente súlyos milliárdokban mérhető bevételtől foszthatja meg a vállalatot.

Fontos kiemelni, hogy a mostani ítélet csak a jogsértés tényét állapította meg, a további intézkedések - melyek akár az Alphabet feldarabolásához is vezethetnek - újabb jogi eljárások során kerülnek megállapításra. A Google ráadásul több plénum előtt is megfellebbezheti a tegnapi ítéletet, így az becslések szerint legkorábban jövőre, de nem kizárt, hogy csak 2026-ban emelkedhet jogerőre.

A Google mindenesetre már tegnap közölte fellebbezési szándékát. A cég egyik legfőbb érvelése szerint a bíró is elismerte, hogy a Google nyújtja a legjobb szolgáltatást az online keresőszolgáltatások piacán, ennek ellenére az ítélet szerint korlátozni kellett volna, hogy a szolgáltatáshoz "könnyen hozzáférjenek" a felhasználók.

Az Egyesült Államok legfőbb ügyésze, Merrick Garland szerint az ítélet óriási győzelem az amerikai nemzet számára, és bizonyítja, hogy egyetlen cég sem állhat a törvények felett, legyen akármekkora és akármilyen befolyásos.

a címlapról