Szerző: Koi Tamás

2024. augusztus 5. 12:56

Tervezési probléma miatt késhet a Blackwell

Lapértesülések szerint pár hónapot késhet az Nvidia következő generációs AI-célprocesszorának, a Blackwellnek a tömeges szállítása, mivel a próbagyártások során nem várt problémák merültek fel.

Tervezési hibát fedeztek fel az Nvidia új generációs AI-célprocesszorának, a márciusban bejelentett Blackwellnek a próbagyártása során, ezért a chipet legalább részben újra kell(ett) tervezni. Mindez több hónappal kitolhatja a tényleges tömegtermelés rajtját, állítja bennfentes forrásaira hivatkozva a The Information.

A lap szerint az Nvidia már értesítette a legnagyobb megrendelőket, köztük a Microsoftot, a Meta-t és a Google-t, hogy az első Blackwell sorozatú chipek legalább három hónappal az eredetileg tervezett időpont után juthatnak csak el hozzájuk, a tömeges adatközponti implementáció ezzel az idei év végéről a jövő év elejére tolódhat.

blackwell_angled

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A gyártó soron következő nagy dobása, a B200/GB200 páros a műveletek jellegétől függően - papíron legalábbis - legalább hétszer, de akár harmincszor nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik, mint közvetlen elődje, a H100/GH100, miközben áramfelvétele akár azok töredéke.

A Blackwell chipek - melyek David Harold Blackwell matematikus után kapták a nevüket - elméletileg 20 petaflopsnyi FP4 számítási kapacitással rendelkeznek, ami ötszöröse a H100-as teljesítményének, a valójában két chipből "összeragasztott" B200 pedig összesen 208 milliárd tranzisztorból áll, szemben a H100-zal, mely 80 milliárd tranzisztorból épül fel.

Az új chipek árazását ahogy az előd esetén, úgy ezúttal is diszkréten kezeli az Nvidia, az érdeklődés ettől függetlenül óriási, a nagyobb megrendelők legalábbis több tízmilliárd dollár értékben kötöttek le előre készleteket belőle.

a címlapról