Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 2. 10:33

Hiába fogy kevesebb iPhone, rekordokat döntöget az Apple

Gyengén teljesítenek eladásban az iPhone-ok, főleg Kínában, de ez nem csorbít a több lábon álló Apple eredményein: a szolgáltatások, valamint az iPad és a Mac eszközök lendítették meg a negyedévet.

Az Apple minden idők legjobb negyedéves bevételét érte el a június végén záródó időszak során, amiben jelentős szerepet játszottak azok az új fogyasztók, akik első alkalommal vásároltak maguknak Mac és iPad készülékeket. A cupertinói óriás 85,8 milliárd dollár bevételt jelentett a 2024-es harmadik negyedévre, ami öt százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, 21,45 milliárd dollár nettó bevétel mellett.

A szolgáltatásokból származó bevételek, tehát a különféle előfizetések, fitneszeszközökhöz fűződő szolgáltatások és a felhő szintén rekordot döntöttek 24,2 milliárd dollárral.

Tim Cook vezérigazgató kiemelte, hogy az időszak során eladott MacBook Air és iPad készülékek vásárlóinak fele új ügyfél volt. Ez már csak azért is győzelem, mert azt mutatja, hogy az Apple-nak jelentős ereje van megszólítani és vásárlóvá tenni egy eddig kiaknázatlan réteget.

A Mac-ből származó eladások elérték a 7 milliárd dollárt (2%), míg az iPad bevétele lényegesebben nagyobbat, 24 százalékot ugrott az előző év azonos időszakához képest 7,2 milliárd dollárra, ami az új modellek piacra kerülésével magyarázható.

apple-earnings-q3-2024

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Kínából nem jó hírek érkeztek: a mobileladások hat százalékkal csökkentek a piacon, miután a Huawei további prémium eszközökkel bővítette kínálatát, Peking pedig még be is tiltotta az Apple termékek használatát az állami szférában. A jobbnál jobb kínai alternatívák mellett az iPhone-ok főleg a városokban élő, magasabb jövedelmű felhasználók körében népszerűek.

Cook szerint még korai lenne arról nyilatkozni, hogy az iPhone 15 eladások meglódulása jelezheti-e a frissítési ciklusok felgyorsulását, de az Apple Intelligence AI-alapú funkciócsomag megjelenéséhez komoly reményeket fűz a vállalat, mivel az új szoftveres képességek már kellően vonzóak lehetnek az újabb iPhone-okra való váltás mérlegelésekor.

Az iPhone-okból származó bevétel kicsivel csökkent, 39,3 milliárd dollár volt a megelőző 39,7 milliárd dollárral szemben. A viselhető eszközök és kiegészítők gyengébb eredményét azzal magyarázta a cég, hogy nem adott ki új okosóra és fülhallgató modelleket, így az érdeklődés is gyengébb lehetett.

a címlapról