Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 1. 14:06

Perelik a részvényesek a CrowdStrike-ot

Több oldalról is próbálják elszámoltatni a biztonsági céget a július 19-i nagy leállás miatt, most a saját részvényesei mentek neki.

Pert indítottak a részvényesek a CrowdStrike ellen azzal a váddal, hogy a kiberbiztonsági vállalat félrevezette őket, és nem adott megfelelő tájékoztatást arról, hogy fennáll a kockázata egy olyan incidensnek, mint ami július 19-én történt, és több mint 8 millió windowsos munkaállomás megbénulását idézte elő.

A texasi austini szövetségi bíróságon benyújtott csoportos keresetben a kártérítést követelő felperesek azt állítják, hogy a CrowdStrike technológiájára vonatkozó biztosítékok hamisak és félrevezetőek. A panasz többek között egy március 5-i konferenciahívás kijelentéseire hivatkozik, ahol George Kurtz vezérigazgató a CrowdStrike szoftverét "validált, tesztelt és tanúsított" terméknek minősítette.

A CrowdStrike főembere szerint a vádak nem megalapozottak, ezért készen állnak megvédeni magukat, ráadásul a licencben az is olvasható, hogy nem garantált a szoftverek teljesen hibamentes működése.

crowd

A biztonsági cég részvényei 32 százalékot estek az incident követő 12 napban, így körülbelül 25 milliárd dollárral csökkent piaci értéke. A részvényesek gyakran perelik be a cégeket, miután váratlan negatív események hatására jelentősen esnek a részvények árfolyamai, ráadásul a CrowdStrike további perekre számíthat.

A céget több oldalról is szeretnék elszámoltatni: Kurtz vezérigazgatót tanúvallomás tételére hívták be az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, a Delta Airlines pedig kártérítést szeretne kisajtolni a szoftvercégből. A légitársaság szerint körülbelül 500 millió dolláros kiesést jelentett neki az incidens.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról