Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. augusztus 1. 11:42

Jóval kevesebb pénzt hoznak már konyhára az Xbox konzolok

42 százalékot csökkent a Microsoft játékhardveréből származó bevétel az előző évhez képest, szolgáltatásokból viszont jól jön a pénz, nem véletlen, hogy most arra gyúr a cég.

A Microsoft Xbox konzolok eladásaiból származó bevétele 42 százalékkal csappant meg az előző év azonos időszakához viszonyítva a júniusban végződő negyedévben – mutatja a cég legfrissebb eredményjelentése. A masszív visszaesés egy régebb óta tartó leszállóágat követ: az Xbox-család elmúlt hét naptári negyedévében rendre visszesést lehetett látni az egy évvel korábbi eredményekhez képest.

A negyedéves hardverbevétel 42 százalékos csökkenése az eddigi messze legnagyobb mértékű visszaesés az Xbox Series X/S 2020-as bevezetése óta, a 2023-as második naptári negyedévében még mindössze 11 százalék volt.

A redmondi cég a versenytársaival ellenben nem oszt meg pontos darabszámokat az Xbox konzolokkal kapcsolatban, de Daniel Ahmad iparági elemző becslése szerint a gyártó kevesebb mint 900 000 konzolt adhatott el a márciussal végződő negyedévben, szemben az ugyanebben az időszakban elkelt 4,5 millió PS5-tel.

xbox-dominoes-800x451

A Microsoft játéktartalomból és szolgáltatásokból származó bevétele viszont 61 százalékkal nőtt a legutóbbi negyedévben az előző év azonos időszakához képest, de ennek több mint fele, körülbelül 58 százaléka az Activision felvásárlásának nettó hatása volt, ami anno 68,7 milliárd dollárjába került a cégnek. Tekintettel az Xbox hardverbevételek oldalán keletkezett kráterre, nem annyira meglepő, hogy a Microsoft a (most drágább) Game Pass előfizetésekre összpontosít, hogy feljebb húzza az Xbox üzletág teljesítményét.

A friss eredményjelentés arra enged következtetni, hogy az Xbox Series X/S termékcsalád eladásai valamikor 2022-ben már elérték a csúcspontot, már akkor, amikor mindössze két éve voltak a piacon. Ez rendkívül ritka egy olyan szegmensben, ahol a sikeres konzolhardverek eladásai általában a negyedik vagy ötödik évben érik el a csúcsot, mielőtt az utódhardverre való felkészülés időszakában elindulna a lassú csökkenő tendencia.

A 2017-ben megjelent Nintendo Switch jelenleg szintén a visszaesés időszakában jár már, ennek ellenére a konzol világméretű eladásai mindössze 36 százalékkal csökkentek éves szinten – 1,96 millió darabra – az év első naptári negyedévében. Ez kevésbé meredek relatív visszaesés, mint amilyenről a Microsoft most beszámolt a sokkal fiatalabb Xbox Series X/S esetében.

A Sony PlayStation 5 éves eladásai tovább nőttek az elmúlt években, és a márciussal végződő pénzügyi évben 20,8 millió darabot sikerült jelenteni a japánoknak. Azonban a PS5-eladások is éves szinten 28,5 százalékkal csökkentek a januártól márciusig tartó negyedévben.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról