Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 30. 12:51

Olcsó 5G-s mobilchippel erősít a Qualcomm

Alacsonyabbra skálázott processzormagokkal és lassabb 5G modemmel teszi hozzáférhetővé a Qualcomm új lapkája az 5G-t az olcsóbb androidos készülékek számára.

Új belépőszintű okostelefonos chippel bővíti arzenálját a Qualcomm, ami a 2024 végén megjelenő modellekben debütálhat első körben. A szóban forgó chip a Snapdragon 4s Gen 2, ami a Snapdragon 4 Gen 2 lapkakészlet „felvizezett” kiadásának tekinthető. 

A komponens két legígéretesebb fejleménye, hogy gyorsabb csatlakozást és a fejlettebb kamerakezelést nyújt az olcsóbb androidos készülékeknek. Az 5G-modemet támogató chip akár 1 Gbps letöltési sebességet ígér, ami előrelépés a jelenlegi 4G-s olcsó chipekhez képest, de egyébként elmarad a sima második generációs Snapdragon 4 készlet által nyújtott 2,5 Gbps-től.

A Snapdragon 4s Gen 2 a TSMC 4 nanométeres node-ján készül, és összesen 8 magot dolgozik benne: a Cortex-A78-as és Cortex-A55-ös magok 2 és 1,8 GHz-en ketyegnek. Az „S” variáns az elődhöz képest viszont csak 90Hz-es képfrissítést támogat a kijelzők számára, szemben a 120Hz-el, és be kell érni az LPDDR4X RAM modulokkal (mely 30 százalékkal lassabb, mint az LPDDR5, és maximum 2133 MHz-et támogat).

qualcomm_kiemelt

Ugyan a magok lassabbak, mint a sima Snapdragon 4 Gen 2 esetén, mégis egy tisztességes előrelépésnek számít a Snapdragon 4 Gen 1-es hardverhez viszonyítva, továbbá újdonság, hogy támogatja az UFS 3.1-es belső tárhelyet. Az új mobilprocesszor 84 megapixeles kamerakép-rögzítést támogat, és FHD felbontású videók rögzítésére képes 60 fps-sel. Vezeték nélküli kapcsolat terén adott az 5G, Wi-Fi 5, és Bluetooth v5.1 szabványok támogatása.

A Snapdragon 4s Gen 2 korai adaptálója a Xiaomi lesz, a kínai gyártó készülékeiben fog először bemutatkozni. Egyébiránt az a terv, hogy a Qualcomm „2,8 milliárd felhasználóhoz” hozhassa el az 5G hozzáférés lehetőségét. A MediaTek egyébként szépen lassan elkezdett beleharapni a Qualcomm tortájába a Dimensity 6000 szériás 5G chipjeivel, ami főleg a kínai gyártók készülékeit hajtja olyan meghatározó piacokon, mint Ázsia.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról