Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 30. 10:59

Csúszni fog az Apple Intelligence funkciók bevezetése

Leghamarabb októberben válhatnak elérhetővé szélesebb körben a beígért újdonságok, a napokban kiadott fejlesztői előzetesből pedig még sok minden hiányzik.

Az Apple hétfőn közzétette a pár hete bejelentett Apple Intelligence első nyilvánosan hozzáférhető verzióját, ami többek közt okosabbá teszi a Sirit, e-maileket és képeket generál a felhasználóknak, és akár az értesítéseket is ráncba szedi. A cupertinói cég mesterséges intelligencia köré épített funkciócsomagja az iOS 18.1 fejlesztői bétájának részeként jut el a felhasználókhoz, tehát egyelőre a regisztrált fejlesztők próbálhatják ki, és még nekik is jelentkezniük kell egy várólistára, hogy az összetettebb lekérdezéseket fogadhassák az Apple szervereitől.

Az Apple Intelligence a szélesebb nyilvánosság számára az év későbbi részében válik elérhetővé iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max, vagy azoknál gyorsabb processzort tartalmazó készülékekre, de a 18.1-es verziószám arra utal, hogy az iOS 18 szoftverrel még nem fog megérkezni az ősz folyamán. A Bloombergnek beszélő források szerint októberi megjelenés a valószínűsíthető, az őszi hardverbejelentés idején még nem lesz elérhető az AI, hogy további stabilitási teszteket tudjon végezni a cég.

Az előnézeti verziót kipróbáló fejlesztők szerint a korai csomag még nem tartalmaz minden korábban említett fejlesztést. Jelenleg a Sirit érintő egyes frissítéseket tartalmazza, például a pontosabb hangfelismerést, vagy az Apple-termékekkel kapcsolatos hibaelhárítási segítséget, az AI által generált összefoglalók is láthatók már a Mail, Messages appokban, valamint a hangüzenetek leirat-készítése. Az OpenAI-féle ChatGPT integrációjának egyelőre még nyoma sincs.

apple-artificial-intelligence-features-face-delays

Az Apple Intelligence integrációja alkalmazástól függően hoz új képességeket, de a cég leginkább egyfajta személyes asszisztensként írja le, amely a felhasználóról tárolt információ alapján releváns találatokat tud feldobni a különféle rendszerek és appok alatt. Csúszásra lehet egyébként még számítani az Európai Unióban is az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi kerete, a Digital Markets Act (DMA), egészen pontosan az abból adódó „szabályozási bizonytalanságok” miatt.

A nemrég bejelentett AI-funkciók halasztása annál inkább csalódást okozhat az európai felhasználóknak, akik a marketinggépezet ellenére nem sokat fognak érezni az új operációs rendszerek legizgalmasabb újításaiból, ráadásul nem is igazán lesz ösztönző abból a szempontból, hogy ősszel új készülékre váltsanak.

Az elemzők szerint az AI-funkciócsomag jelentős mértékben felpörgetheti az iPhone-eladásokat, az értékesítés volumene ezzel a következő két évben megközelítheti a mágikus félmilliárd darabos lélektani határt.  Az iPhone-ok forgalma utoljára legutóbb egy hasonló piaci hype-nak köszönhetően ugrott meg számottevően. Az első 5G-s iPhone, az iPhone 12 forgalomba kerülését követően, 2021-ben egyes becslések szerint mintegy 240 millió iPhone talált gazdára, ami máig rekordnak számít a termékvonal történelmében.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról