Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 26. 09:01

Továbbra is védekezik a Microsoft licenc-ügyben

Makacsul kitart álláspontja mellett a redmondi óriás, válaszolt a brit versenyhatóságnak.

Reagált a Microsoft az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) felhőszolgáltatásokkal és licenceléssel kapcsolatos vizsgálatában megfogalmazott aggályaira, szilárdan kitartva azon véleménye mellett, hogy az általa alkalmazott szolgáltatási feltételek nem növelik számottevően a rivális felhőszolgáltatások költségeit. A redmondiak azzal adtak nyomatékot az álláspontjuknak, hogy az Amazon továbbra is a piacvezető az Egyesült Királyságban, míg a Google felhős üzletága is évről évre növekszik, tehát nem jelenthető ki a versenytorzító hatás.

A Google esetében valóban számottevő eredményeket lehet látni az elmúlt évben. Az Alphabet hosszú éveken keresztül messziről szemlélte csupán, hogy a globális felhőszolgáltatói szegmens két nagyágyúja, az Amazon és a Microsoft hogyan osztják fel egymás között a piacot, a cég ugyanakkor kitartó munka - és nem kevés befektetés - árán mára elérte, hogy a korábbi kettő helyett három élcsapatból álljon a mezőny.

A vállalat pár napja közzétett második negyedéves üzleti jelentése alapján legalábbis a Google Cloud üzletág fontos mérföldkőhöz ért június végére, nagyjából azzal egy időben, mikor az Alphabet értéke először haladta meg a kétbillió dollárt. A cég felhőszolgáltatásokból származó árbevétele ezzel párhuzamosan a negyedév során először törte át a tízmilliárd dolláros lélektani határt, miközben a működési profit szintén a lélektani egymilliárd dollár felé került valamivel (1,172 milliárd dollár lett a nem auditált záróérték). 

mslicensing

A riválisok eredményeinek hangsúlyozása azonban nem biztos, hogy eléggé meggyőző lesz a Microsoft szájából. Az ügy fő fókusza továbbra is az, hogy az ügyfelek a Microsoft szolgáltatásait olcsóbban tudják használni az Azure szolgáltatáson belül, mint más rivális felhőjéből, és a szolgáltatásról való átállás folyamata is nehezített terepen zajlik. A redmondiak vehemens álláspontja ezzel kapcsolatban az, hogy az AWS és a Google számára szintén előnyös, hogy egyáltalán futtathatják a szoftvereit, a számukra kibocsátott IP licencek persze további bevételt jelentenek a Microsoft számára.

A Google Cloud szóvivője szerint a korlátozó licencgyakorlatok szűkítik az ügyfelek választási lehetőségeit és hátráltatják az innovációt, melynek egyik fő hajtóereje a felhő az Egyesült Királyságban.

Az Amazon egy 2023-ban közzétett tanulmányban található becslésre hivatkozott, mely szerint Európában körülbelül 560 millió eurót tett ki az első évben felmerülő, ügyfeleket érintő többletköltség, ami a meglévő BYOL Microsoft 365 szoftverlicencek visszavásárlásából származott, miután harmadik fél felhőszolgáltatására kívántak átállni.

A tanulmány másik becslése szerint a Microsoft SQL Server licencelési korlátozásai akár 300 százalékos relatív árnövekedést is eredményezhetnek azon ügyfelek számára, akik nem Azure felhőinfrastruktúrát választanak.

Az elmúlt hetekben az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége, a CISPE közös nevezőre jutott a Microsofttal, így a szoftveróriás megúszott egy potenciálisan költséges uniós ügyet. A redmondi óriás kötelezettségeket vállalt arra, hogy további módosításokat eszközöl a felhős licencelési gyakorlatán, a CISPE pedig visszavonja panaszát.

A korábban benyújtott panasz szintén a már ismert vádakkal állt elő: a szoftvergyártó felhős licencelési gyakorlatát támadta azzal a váddal, hogy a Microsoft megnehezítette ügyfelei számára a szolgáltatóváltást, és túlságosan bezárja őket az Azure ökoszisztémájába, ennek a gyakorlatnak pedig versenytorzító hatása van.

A CISPE végül a Microsofttal kötött megállapodásokat, amelyek lehetővé tették az európai szolgáltatók számára a továbbfejlesztett Azure-funkciók használatát, és hogy Microsoft-termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak helyi felhő-infrastruktúráikon. A megállapodást ismerő emberek szerint a Microsoft készpénzfizetési megállapodást is kötött a CISPE-vel körülbelül 11 millió dollár értékben. A Microsoft vállalta azt is, hogy a CISPE-tagokkal együttműködve továbbfejleszti az európai felhőszolgáltatók igényeihez igazítva az Azure HCI Stacket, amely például Windows 11-en alapuló, több munkamenetet támogató virtuális desktop infrastruktúrát, ingyenes kiterjesztett biztonsági frissítéseket és az SQL Server fizetős licencelésének lehetőségét kínálja majd.

A szövetség 2022-ben kérvényezte az Európai Bizottságnál egy hivatalos vizsgálat indítását, mivel véleménye szerint a Microsoft „jóvátehetetlenül károsítja az európai felhő-ökoszisztémát, és megfosztja az európai fogyasztókat a valódi választási lehetőségektől".

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról