Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 25. 13:04

Tartalomajánlóval bővül a Google Play Áruház

Új widgetet kapott az alkalmazás-áruház kezdőképernyője, de nem ez az egyetlen újdonság a Google frissített koncepciójában.

Egy kiadósabb frissítés keretén belül a Google próbát tesz arra, hogy átláthatóbbá tegye a Play Áruházat, ami kezelőfelületi módosításokat és új elemeket is jelent a gyakorlatban. A rögtön szembeötlő változtatás a kezdőképernyőhöz hozzáadott Collections (Gyűjtemények) nevű widget, mely felület a már letöltött appokon belül ajánlott tartalmakat fogja össze kategóriák szerint.

Preferenciától függően a widget állítható teljesképernyős nézetre, vagy egy egysoros sávra, illetve tetszőleges méretre, attól függően, hogy milyen tartalmak érdeklik a felhasználót. A Watch, azaz videókra szabott gyűjtemény például a YouTube, vagy más streamingszolgáltatások ajánlásait mutatja, hasonló elven működik a Listen, azaz az audiótartalmak fogyasztását segítő alkategória, ahol podcasteket és zenei appokat tömörít a felület.

play

Meglepő lenne, ha a frissítésben nem kapna helyet valamilyen mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztés, ami jelen esetben a Google I/O fejlesztői konferencián korábban már beharangozott AI által generált értékelések formájában érkezik. A generált összegzések lényegében a hasonló típusú és kategóriába tartozó appok összehasonlításában segítenek, gyorsan fogyasztható információkat ad arról, hogy adott szoftver milyen fő funkciókat kínál, hányszor töltötték le és mit érdemes róla tudni.

Kifinomultabbá válnak a szűrők is, a játékok esetében már konkrét műfajokra lehet keresni, így az internező egy tisztább listát kap, amennyiben akciójátékot, vagy puzzle-játékot szeretne találni.

Egy másik fontos változást is bejelentett a cég a napokban: szigorúbbá válnak a fejlesztőkre vonatkozó irányelvek, illetve a későbbiekben törlésre kerülnek az előírásoknak nem megfelelő, már feltöltött appok is. A Google azonban meglehetősen tágan értelmezhetően fogalmaz: az appoknak „stabilnak kell lenniük, valamint vonzó felhasználói élményt kell nyújtaniuk”.

Az új szabályok augusztus 31-től lesznek érvényesek, innentől kezdve a hiányosnak, vagy problémásnak talált szoftverek kitiltásra számíthatnak. A lépés vélhetően azokat az alkalmazásokat érintheti leginkább, amelyek csak weboldalt jelenítenek meg vagy webview-alapúak. Hogy pontosan mi lesz ennek a folyamata, számíthatnak-e előzetes értesítésre a fejlesztők, esetleg kapnak türelmi időt a kifogásolt jellemzők módosításra, még nem tudni.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról