Szerző: Koi Tamás

2024. július 25. 14:04

Mostantól könnyebb iPhone-on torrentezni

Megjelentek az első, külső fejlesztésű alkalmazások a világ első alternatív alkalmazás-piacterén iOS-platformon. A négy újdonságból kettő régóta létező igényre próbál válaszolni.

Négy új alkalmazással bővül az EU-ban április közepe óta működő alternatív iOS-es alkalmazás-piactér, az AltStore PAL, ezzel a piactér választéka egyből megháromszorozódott.

Az új applikációk közös jellemzője, hogy mindegyik külső fejlesztőtől érkezett, azaz nem a piactér létrehozója, Riley Testut fejlesztette őket. Emellett a négyből kettő egy meglehetősen régóta létező rétegigényt elégit ki iOS-en.

A két legnagyobb dobás kétségtelenül az iTorrent, mely az AltStore révén az első olyan iOS-es torrent kliens, melynek működése immár nem igényli a jailbreaket, illetve szintén elérhető az AltStore PAL-ban egy qBittorrent-vezérlő kliens, a qBitControl is. 

altstore_thirdparty

Az Apple eddig következetesen kitiltott minden torrentklienst saját alkalmazás-piacteréről, az App Store-ból, mivel a cég korábbi álláspontja szerint ezek az appokat számos esetben szerzői jogok megsértésének céljából használják.

A Digital Markets Act átfogó jogszabályi keret ugyanakkor azzal együtt, hogy megnyitotta az utat Európában az alternatív alkalmazás-piacterek előtt, elvette az Apple-től a lehetőséget, hogy teljes kontrollt gyakoroljon az alkalmazás-ökoszisztéma felett - húzza alá a The Verge tudósítása.

Az AltStore PAL-be a héten két másik alkalmazás is bekerült, az egyik az App Store-ban is elérhető, VM-ek kezelésére használható UTM SE, illetve egy randiapp, a PeopleDrop, mely a potenciális partnereket geolokációjuk alapján mutatja meg a felhasználónak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról