Szerző: Koi Tamás

2024. július 24. 14:04

Áttörte a lélektani tízmilliárd dolláros határt a Google Cloud

Új mérföldkőhöz ért a második negyedévben a Google saját felhős divíziója, mely fennállása óta először ért el tízmilliárd dolláros árbevételt.

Az Alphabet hosszú éveken keresztül messziről szemlélte csupán, hogy a globális felhőszolgáltatói szegmens két nagyágyúja, az Amazon és a Microsoft hogyan osztják fel egymás között a piacot, a cég ugyanakkor kitartó munka - és nem kevés befektetés - árán mára elérte, hogy a korábbi kettő helyett három élcsapatból álljon a mezőny.

A vállalat tegnap közzétett második negyedéves üzleti jelentése alapján legalábbis a Google Cloud üzletág fontos mérföldkőhöz ért június végére, nagyjából azzal egy időben, mikor az Alphabet értéke először haladta meg a kétbillió dollárt.

google_cloud_sphere

A cég felhőszolgáltatásokból származó árbevétele ezzel párhuzamosan a negyedév során először törte át a tízmilliárd dolláros lélektani határt, miközben a működési profit szintén a lélektani egymilliárd dollár felé került valamivel (1,172 milliárd dollár lett a nem auditált záróérték). 

Az Alphabet teljes árbevétele elérte a 85 milliárd dollárt a negyedévben, ami nagyjából 14%-os éves növekedésnek felel meg, miközben a profit 23,6 milliárd dollárra ugrott - derül ki az üzleti jelentésből.

A növekedés motorját ezúttal is a keresőszolgáltatás jelentette, mely egyedül 48,5 milliárd dollárral járult hozzá a masszív árbevételhez - emellett a fent említett Google Cloud üzletág általános jó szereplését emelte ki a menedzsment az eredmények ismertetését követő konferenciahívás során.

A kereső mellett a YouTube- és display hirdetésekért felelős hirdetési üzletág összességében 64,6 milliárd dollárt hozott a második negyedévben az Alphabet konyhájára.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

OFF

0

Tanult a CrowdStrike a patchmageddonból

2024. július 24. 14:37

Új ellenőrzési folyamatot dolgoz ki a CrowdStrike annak érdekében, hogy a jövőben sikerülhessen elkerülni a nagy pénteki leálláshoz hasonló problémákat.