Szerző: Koi Tamás

2024. július 24. 09:18

IVSZ: káros lehet az okostelefonok tiltása az iskolákban

A digitális eszközök iskolai használatának korlátozása jelentős vitákat váltott, illetve vált ki az oktatási és technológiai területen egyaránt. Az IVSZ - Digitális Vállalkozások Szövetsége szerint a korlátozás több szempontból is többet árthat, mint amennyit használ.

Pénteken lejár annak a kormányrendelet-tervezetnek a társadalmi konzultációs időszaka, mely egyebek mellett a tanórákon és az iskolákban használható okoseszközök potenciális használati korlátozását írja elő az oktatási intézmények számára. A rendelettervezet számos szakmai vitát váltott ki, az IVSZ álláspontja szerint pedig több szempontból is káros lehet az alkalmazása.

A digitális vállalkozásokat képviselő szervezet tegnapi állásfoglalása többek között kijelenti, hogy a tanár iránymutatását követő, céltudatos eszközhasználat hozzájárulhat az eredmények javításához és a figyelem fenntartásához.

smartphone_school

Emellett a szervezet hangsúlyozza, hogy a modern digitális eszközök ma már a hétköznapi élet, így a munkavállalói lét nélkülözhetetlen eszközei, ezért a diákoknak meg már az iskolában meg kell ismerkedniük az eszközök hatékony használatával.

Az IVSZ álláspontja szerint a tervezett jogszabály nem kellően körültekintő alkalmazása azzal fenyeget, hogy a fürdővízzel kiöntik a gyereket is,

azaz az okoseszközök oktatási célú használata helyett sok iskolában a teljes tiltás mellett döntenek. Ez a megközelítés hosszú távon káros hatással lehet az oktatás minőségére és a diákok digitális készségeinek fejlesztésére.

Az intézményvezetők által elrendelt teljeskörű teljes tiltás emellett növelné az oktatási intézmények közötti különbségeket és a hátrányos helyzetűek felzárkózási esélyeit is korlátozná.

Az IVSZ ezért a tervezett jogszabály digitális eszközökre vonatkozó részének elhagyását javasolja, illetve amellett érvel, hogy az intézmények saját szabályzatot legyenek kötelesek készíteni a digitális eszközök iskolai használatáról.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról