Szerző: Koi Tamás

2024. július 23. 11:11

Kukázhatja az eredeti tévéokosító-koncepciót a Google

Eredetileg okosfunkciók és/vagy internetkapcsolat nélküli tévék felokosítására hozta létre több mint tíz éve a Google a Chromecast-ot, az alapkoncepció azonban idén jelentősen megváltozhat.

Idén gyökeresen új koncepcióra épülő tv-s hardvert mutathat be a Google várhatóan a Pixel telefonokkal egy időben, augusztus közepén - a Google TV Streamer nevű eszköz szakíthat az eddigi koncepcióval, melynek alapját először a valódi médialejátszónak még csak nem is tekinthető Chromecastek adták.

A 9to5google.com cikke szerint a Google az új eszközzel teljesen kukázhatja a korábbi, közvetlenül a tévékészülék HDMI-bemenetére csatlakozó, kompakt formátumot, helyette a Google TV Streamer sokkal inkább hasonlít majd egy modern set-top boxra, mely értelemszerűen Androidot futtat a Google saját, tévére optimalizált felhasználói interfészével, a Google TV-vel.

google-tv-streamer-cover
forrás: 9to5google.com

A koncepcióváltás előszeleként a 2020-ban debütált Chromecast With Google TV, majd annak 2022-ben megjelent olcsóbb, HD-s változata az elődökkel szemben már valódi médialejátszónak számított, mely Android TV-re fejlesztett alkalmazásokat is képes volt futtatni.

Ez a két eszköz ettől függetlenül tudását és teljesítményét tekintve így is jócskán elmaradt az androidos set-top boxok élmezőnyétől, különösen az Nvidia Shieldjétől.

Hogy a Google TV Streamerben milyen hardver lapul majd, azt egyelőre nem tudni, a cégnek ugyanakkor alkalmazkodnia kell a korhoz és igyekeznie kell a jelenleg piacon lévő okostévék tudásán túlmutató eszközt prezentálni, ha nem akarja az egész termékcsaládot a süllyesztőbe küldeni.

Másfelől a Google-t folyamatosan éri kritika azért, mert nincs a portfoliójában az Apple TV-hez mérhető képességekkel rendelkező tévés kiegészítő termék - ez most változhat, amennyiben az új formavilág jelentős belső megújulást is hoz.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról