Szerző: Koi Tamás

2024. július 23. 09:16

Megszökött a menyasszony, bukott a Google megaüzlete

Nem jön létre a Google anyacége, az Alphabet eddigi legnagyobbnak tekintett, 23 milliárd dolláros akvizíciós ügylete, a felhős biztonsági megoldásokat szállító Wiz visszautasította a felvásárlási ajánlatot.

Eredménytelenül értek véget a héten a Google anyacége és az izraeli alapítású Wiz közti akvizíciós tárgyalások, így az Alphabet kasszájában maradhat a felvásárlásra szánt mintegy 23 milliárd dollár, a Wiz-t pedig az eredeti terveknek megfelelően tőzsdére viszik a tulajdonosok.

A sajtóhoz is eljutott, dolgozóknak küldött belső levélben Assaf Rappaport, a Wiz vezérigazgatója kijelentette, egy ekkora értékű ajánlatra nemet mondani nehéz döntés, amit egyébként alátámaszt az is, hogy a startupot a legutóbbi, májusi tőkebevonás alkalmával 12 milliárd dollárra értékelték.

Bennfentesek szerint a Wiz menedzsmentje versenyjogi és befektetői aggályok miatt mondhatott nemet a kérőnek.

wiz_badges

A Wiz ezzel együtt is az egyik leggyorsabban növekvő technológiai startupnak számít napjainkban. A társaságot 2020-ban alapították, a tőzsdei bevezetés lehetősége pedig először idén májusban merült fel. A társaságnak ma mintegy 900 munkavállalója van, de csak idén további 400 dolgozó felvételét tervezte eddig a menedzsment.

A cég első számú terméke az a kiberbiztonsági szoftvercsomag, mely az ügyfelek felhős infrastruktúráját elemzi és deríti fel azok potenciális gyenge pontjait - a megoldás ennek megfelelően az utóbbi időszakban különösen közkedvelt a Wiz célcsoportját jelentő közép- és nagyvállalatok körében.

Az Alphabet számára az ajánlat visszautasítása azt jelenti, hogy továbbra is a Mandiant 2022-es felvásárlása marad a vállalat legnagyobb értékű kiberbiztonsági akvizíciója - akkor a társaság 5,4 milliárd dollárt fizetett a FireEye-ből 2021-ben kivált cégért cserébe.

A Google mindenkori legnagyobb értékű akvizíciója pedig ezzel marad a Motorola 2012-es felvásárlása, melynél 12,5 milliárd dolláros vételárban egyeztek meg a felek.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról