Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 22. 13:30

Személyes adatok értékesítéséért fizet az Oracle

Fizet az Oracle, hogy rendezze a több száz millió felhasználó adatait tartalmazó „digitális dossziék” miatt indított csoportos keresetet.

115 millió dollár (41 milliárd forint) kifizetésébe egyezett bele az Oracle abban a csoportos perben, melyben azzal vádolták meg az üzleti szoftvercéget, hogy adatgyűjtési gyakorlataival megsértette a felhasználók adatvédelmét, miután a tőlük gyűjtött személyes adataikat harmadik felek számára értesítette. A két éve indított csoportos keresetben való megegyezéséhez még bírói jóváhagyás szükséges.

Az Oracle a szokásos módon tagadta jogsértést, miután a felperesek azzal vádolták meg, hogy a vállalat megsértette a szövetségi és állami adatvédelmi törvényeket, valamint Kalifornia alkotmányát azzal, hogy több száz millió felhasználóról készített engedély nélküli "digitális dossziékat", melyek többek közt a böngészési előzményekre, banki ügyeikre, vásárlási és hitelkártya használati szokásaikra vonatkozó adatokat tartalmaztak.

privacy

Az Oracle ezután állítólag közvetlenül értékesítette az információkat marketingeseknek, akár olyan termékeken keresztül, mint az ID Graph, amely a cég szerint segít a reklámszakembereknek "releváns, személyre szabott élményeket tervezni".

A pénzösszegen felül a megállapodás részét képezi, hogy a texasi székhelyű vállalat a későbbiekben nem gyűjt a felhasználók által generált információkat a korábban meglátogatott webhelyek URL-jei, illetve a felhasználók által az Oracle saját webhelyein kívüli online űrlapokon beírt szövegek alapján.

Az Oracle júniusban jelentette be, hogy megszünteti hirdetéstechnológiai üzletágát, az Oracle Advertising-et, ami az utóbbi időszakban egyre nehezebben tudott megfelelni a szigorúbb adatvédelmi szabályoknak, köztük a GDPR-nak, így egyre több fejfájást is okozott a cég számára.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról