Szerző: Koi Tamás

2024. július 22. 12:24

Foggal-körömmel ragaszkodik Kínához az Nvidia

Nem ereszti el egykori egyik legnagyobb felvevőpiacát, Kínát az Nvidia, mely korábban több olyan terméket is piacra dobott, melyeket kifejezetten az amerikai szankciók által sújtott ázsiai országba szánt.

Az Nvidia számára rendkívül fontossággal bír a kínai piac, a cég adatközponti termékeinek jelentős része az exporttilalmi korlátozások dacára a világ második legnépesebb országában köt ki. A mesterséges intelligencia modellek feltanítására használt gyorsítók közül most egy újabb, lebutított változat készül a kínai piacnak - áll a Reuters exkluzív tudósításában.

Az újdonság nem hivatalos információk szerint a márciusban bejelentett Blackwell chip, illetve az arra épülő szuperszámítógép kisebb teljesítményű variánsa lesz - érdekesség, hogy az eredeti Blackwell, a B200 tömegtermelése még meg sem kezdődött, az Nvidia csak valamikor az év második felében tervezi a chipek szállítását. 

nvidia_chip

A pletykák szerint B20 elnevezésű Blackwell-variáns az Nvidia egyik legnagyobb kínai disztribúciós partnere, az Inspur segítségével kerülhet piacra Kínában, a cél pedig a feltörekvő helyi riválisok, így elsősorban a Huawei-jel szembeni helytállás lehet a vállalat számára.

A B200 egyébként az Nvidia márciusi bejelentése szerint bizonyos műveletek esetén akár 30-szoros teljesítménytöbbletet is nyújthat az előző generációs megoldással szemben. Hogy a szintén Kínának készült, jelenleg elérhető H20 teljesítményéhez hogyan fog viszonyulni az újdonság, az egyelőre nem világos.

Az Nvidia elemzői becslések szerint csak idén nagyjából egymillió H20 chipet szállíthat majd kínai megrendelőknek, mintegy 12 milliárd dollár értékben. Ettől függetlenül az amerikai szankciók hatását a Santa Cara-i cég is érzi, melynél a január végével zárult üzleti évben elért árbevétel 17%-át adta Kína.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról