Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 19. 12:05

Masszív leállásokat okoz világszerte a CrowdStrike hibája

Tömeges leállásokat jelentettek péntek reggel óta a repülőtereken, bankokban és áruházakban, miután a Windows-alapú PC-k és szerverek váltak használhatatlanná egy hibás frissítés miatt.

Windowsos eszközök ezrei „kékhaláloztak el” péntek reggel világszerte bankoknál, légitársaságoknál, tévéadóknál, szupermarketeknél és egyéb vállalkozásoknál, melynek eredményeként repülőjáratokat kellett törölni, áruházak váltak működésképtelenné és összességében is több oldalról megakadt az élet.

Mint kiderült, a vállalkozások üzletmenetét megzavaró széles körű leállást a CrowdStrike biztonsági cég hibás frissítése idézte elő, és a félelmekkel ellenben nem egy szándékos kártékony akcióról vagy támadási sorozatról volt szó. Az IT-adminisztrátorok visszajelzései alapján teljes vállalati rendszerek váltak offline-ná.

A probléma közvetlenül érintette a Windows rendszereket szerte a világon. Laptopok, terminálok, automaták ezrein jelent meg rendszerindításkor az ismert BSOD hibaképernyő, amitől újraindítással sem sikerült megszabadulni, vagy működésre bírni az eszközt.

A CrowdStrike tájékoztatása szerint a globális jelenség a számítógépes rendszerek elleni támadások megelőzésére szolgáló Falcon Sensor alkalmazásával kapcsolódott össze, pontosabban egy annak legutóbbi frissítésével érkező problémás fájl idézte elő a helyzetet - ezzel kapcsolatban több technikai részletet még nem osztott meg a cég.

windowsrecovery

Ugyan a frissítést a CrowdStrike azóta visszahívta, az újraindítás után hurokba került eszközöket még nem sikerült mindenhol helyreállítani. A cég megosztott egy kerülőutas metódust, aminek a manuális végrehajtása vélhetően még jelentős időbe fog kerülni a hatalmas eszközparkokkal rendelkező vállalatok esetében. A helyreállítási folyamatba bevonódott a Microsoft is, de még több órába telhet a szolgáltatások visszaállása.

A leállás következtében számos repülőtéren késések alakultak ki, köztük a berlini és több spanyolországi repülőtéren. Fennakadásokkal küzd a londoni tőzsde, a Sky News nem tudott adást sugározni. A Ryanair légitársaság figyelmeztette utasait a lehetséges fennakadásokra, de a Downdetector szerint érintett még a Delta Airlines, a Visa, a Mastercard, az Amazon, a BT, de még a Microsoft Teams is.

A brit háziorvosi szolgálat foglalási rendszere és a gyógyszerlogisztikai rendszerek sem működnek megfelelően, Amerikában a segélyhívó vonalak is elérhetetlenné váltak, egyes kórházakban műtéteket kellett elhalasztani.

Lauren Wills-Dixon, a Gordons jogi cég adatvédelmi szakértője szerint a helyzet többek közt arra világít rá, mekkora bizalmat helyeznek a szervezetek  bizonyos technológiákba és cégekbe, a modern társadalom és a technológiai függőség eredménye a jelenlegi káosz.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról