Szerző: Koi Tamás

2024. július 19. 11:38

Befutott az OpenAI saját karcsú modellje

Csütörtökön útnak indította az elsősorban kisebb cégek számára pozícionált olcsóbb, okosabb nagy nyelvi modelljét az OpenAI.

Az OpenAI csütörtökön bejelentette, majd azonnal munkába is állította a tavasszal bemutatkozott GPT-4o nagy nyelvi modell karcsúsított, olcsóbb változatát, a GPT-4o minit.

A többek között a Microsoft által is támogatott, éppen az általa katalizált AI-bummnak köszönhetően mára becslések szerint nagyjából 80 milliárd dollárt érő startup szerint a GPT-4o mini a jelenleg elérhető legolcsóbb és legnagyobb tudású kis modell.

A bejelentés kapcsán az egyik legfontosabb szempont lehet az új mini modell árazása, mely révén az alkalmazásfejlesztők akár 60%-kal olcsóbban tudnak AI-alapú applikációkat és szolgáltatásokat építeni, mint a jelenleg széles körben elterjedt GPT-3.5 Turbo -t használva.

shrink

Fontos változás, hogy a tegnapi premiertől a ChatGPT-felhasználók (ingyenes és előfizetős csomagban lévők egyaránt) már az új modellt használhatják a nyugdíjba vonuló GPT-3.5 Turbo helyett, a régebbi modell ugyanakkor API-szinten továbbra is elérhető marad majd a fejlesztők számára egyelőre meghatározatlan ideig.

Hasonlóan könnyített modellt korábban a Google és az Anthropic is bevezetett már (Gemini 1.5 Flash és Claude 3 Haiku), az OpenAI szerint ugyanakkor a független benchmarkokban (elsősorban az MMLU vizsgán) a GPT-4o mini minden konkurensnél jobban teljesít.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról