:

Szerző: Koi Tamás

2024. július 18. 09:19

Hiába tiltakozott, kapuőr a TikTok

A TikTok kínai üzemeltetője, a ByteDance ellen ítélt az Európai Unió Bírósága, mely megerősítette az Európai Bizottság határozatát a közösségi platform kapuőri kijelölését illetően.

Elvesztette a Törvényszék előtt a TikTokot üzemeltető ByteDance azt a pert, melyben a cég vitatta, hogy a EU-ban hatályos Digital Markets Act (DMA) jogszabályi keret értelmében kapuőrnek minősülne. 

A ByteDance a jogszabályban biztosított határidőig, 2023. november 13-ig benyújtotta fellebbezését a bizottsági határozattal szemben, melynek eredményeként a cégnek egy sor szigorúbb működési feltételnek kellett volna, illetve kellene megfelelnie.

kapu

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en

4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en 4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

A vállalat azzal érvelt, hogy a TikTok kapuőrnek minősítése éppen a DMA alapvető céljaival megy szembe, mivel a kínai cég szolgáltatása éppen egy olyan kihívó szereplő, mely egyrészt alig öt éve van jelen a piacon, másrészt a közösségi szolgáltatások szegmensében a mai napig kihívó szereplőnek számít, ezt a szerepet azonban elveszítheti, ha kapuőrnek minősítik.

A kínaiak emellett azt is felhozták, hogy a Bizottság tévesen sorolta a kapuőrök közé a TikTokot, mivel az anyacég, a ByteDance forgalmi adatait vette ehhez alapul úgy, hogy a cég üzleti tevékenységének jelentős részét az Európai Unión kívül végzi.

A bíróság végül tegnapi ítéletében elutasította a ByteDance beadványát azzal, hogy a Bizottság mindenben a hatályos jogszabályok szerint járt el a kapuőri minősítés során, mivel a TikTok teljesíti az összes ehhez szükséges kritériumot, azaz éves árbevétele az EU-n belül meghaladja a 7,5 milliárd eurót, felhasználóinak száma pedig szintén túllépi a havi átlag 45 millió főt.

A kapuőri státusz többek között azzal jár a minősített platformok számára, hogy azok

 

  • Többé nem zárhatják be az ügyfeleket/előfizetőket a saját ökoszisztémájukba,
  • Többé nem dönthetnek önkényesen az eszközökre kötelezően, gyárilag telepített és eltávolíthatatlan appokról, továbbá nem írhatják elő, hogy az applikációkat milyen forrásból köteles beszerezni a felhasználó,
  • Nem hozhatják saját platformjaikat és termékeiket helyzetbe a riválisok kárára,
  • Illetve biztosítaniuk kell az általuk kezelt üzenetküldő platformok átjárhatóságát.

A ByteDance az Európai Unió Bíróságán nyújthat be fellebbezést a Törvényszék ítéletvel szemben ellen.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról