:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 17. 10:58

Ellenajánlattal ásta volna alá a Google a Microsoft felhős ügyét

A 2022-ben Microsoft ellen panaszt benyújtó CISPE megegyezett a redmondi céggel, de az út nem volt egyszerű, a Google is nehezítette volna.

A Google 470 millió eurót ajánlott az Európai Unióban jelenlévő felhőipari szereplők csoportja számára annak érdekében, hogy ne akadjon meg a Microsofttal szemben indított, trösztellenes vádakat megfogalmazó hivatalos panasz. Az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége, a CISPE (amelynek tagja többek közt az Amazon AWS, az Aruba és az OVHcloud is) által korábban benyújtott panasz a szoftvergyártó felhős licencelési gyakorlatát támadta azzal a váddal, hogy a Microsoft megnehezítette ügyfelei számára a szolgáltatóváltást, és túlságosan bezárja őket az Azure ökoszisztémájába, ennek a gyakorlatnak pedig versenytorzító hatása van.

A CISPE és a Microsoft végül tárgyalások útján jutott közös nevezőre az elmúlt hetekben, így a szoftveróriás megúszott egy potenciálisan költséges uniós ügyet. A redmondi óriás kötelezettségeket vállalt arra, hogy további módosításokat eszközöl a felhős licencelési gyakorlatán, a CISPE pedig visszavonja panaszát.

cloud

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Ezt azonban nem nézte jó szemmel a rivális Google: a keresőóriás az ügyhöz közel álló források szerint még napokkal a megállapodás előtt ellenajánlatot tett a csoportnak az uniós panasz fenntartásáért cserébe, aminek eredménye egy EB-vizsgálat lehetett volna. A Google több ajánlattal állt elő, az egyik közel 455 millió eurós értékű csomag többek közt öt évre szóló szoftverlicenceket tartalmazott, emellett készpénzzel, és hosszútávú partnerségi ajánlatokkal próbálta meggyőzni a feleket arról, hogy folytassák a Microsoft elleni uniós trösztellenes panaszt.

A CISPE végül az ellenkező irányba menve a Microsofttal kötött hasonló megállapodásokat, amelyek lehetővé tették az európai szolgáltatók számára a továbbfejlesztett Azure-funkciók használatát, és hogy Microsoft-termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak helyi felhő-infrastruktúráikon. A megállapodást ismerő emberek szerint a Microsoft készpénzfizetési megállapodást is kötött a CISPE-vel körülbelül 11 millió dollár értékben. A Microsoft vállalta azt is, hogy a CISPE-tagokkal együttműködve továbbfejleszti az európai felhőszolgáltatók igényeihez igazítva az Azure HCI Stacket, amely például Windows 11-en alapuló, több munkamenetet támogató virtuális desktop infrastruktúrát, ingyenes kiterjesztett biztonsági frissítéseket és az SQL Server fizetős licencelésének lehetőségét kínálja majd.

A Google Cloud platformvezetője szerint a Microsoftnak nem a panaszosokat kéne lefizetnie, hanem érdemi változtatásokat kellene eszközölnie – érdekes kijelentés ez azután, hogy a Google szintén hasonló módon próbálta meggyőzni az érintetteket. Az AWS szóvivője egyébként a megállapodásokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott: lehet, hogy a megállapodás előnyös egyes CISPE-tagok számára, ám ettől még sok Microsoft-ügyfél továbbra sem tudja az általa preferált felhőt használni sem Európában, sem máshol.

A szövetség 2022-ben kérvényezte az Európai Bizottságnál egy hivatalos vizsgálat indítását, mivel véleménye szerint a Microsoft „jóvátehetetlenül károsítja az európai felhő-ökoszisztémát, és megfosztja az európai fogyasztókat a valódi választási lehetőségektől".

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról