:

Szerző: Koi Tamás

2024. július 17. 12:48

Ember legyen a talpán, aki látja a TikTok amerikai jövőjét

Ha Donald Trump újra elnök lesz, könnyen lehet, hogy megmenekül a TikTok az amerikai tiltástól - mindezt dacára annak, hogy az exelnök 2020-ban még utódjához hasonlóan a betiltás mellett döntött.

Többek között a TikTok amerikai jövője is szóba került abban a Bloomberg által készített interjúban, melyben a hétvégén merénylet célpontjává vált Donald Trump amerikai exelnök beszélt a potenciális megválasztását követő intézkedésekről, terveiről.

Bár a kínai ByteDance tulajdonában lévő szolgáltatás effektíve elüldözéséről kétpárti egyezség alapján született előbb javaslat majd törvény idén tavasszal, most mégis lehet, hogy az abban foglaltakkal ellentétben a TikTok mégis maradhat az Egyesült Államokban - akár változatlan formában is.

tiktok_protest

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en

4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

IT security meetup és Benk Dénes a SYSADMINDAY-en 4 klassz IT biztonsági előadással, több millió forintos képzési nyereményalappal, és Benk Dénes standupjával vár a hazai SYSADMINDAY július 19-én.

A republikánus elnökjelölt kedden megjelent interjújában közölte, kiáll a TikTok mellett, mivel szükség van a piaci versenyre, a 170 millió amerikai által használt szolgáltatás nélkül pedig csak az egy kézben lévő Instagram és Facebook van az amerikaiaknak Trump szerint. Akinek egyébként nem mellesleg van saját közösségimédia-szolgáltatása, mely Truth Social néven indult el 2022 februárjában.

Bár Trump elnöksége idején, 2020-ban még több olyan elnöki rendeletet hozott, mely szintén a TikTok ellehetetlenítését célozta, ezek egy részét vagy a bíróság semmisítette meg, vagy utódja, Joe Biden vonta vissza. Trump ugyanakkor a Capitolium ostromát követő kitiltása után kifejezetten megorrolt a Meta-ra, akinek alapító-tulajdonosát, Mark Zuckerberget megválasztása esetén börtönnel fenyegette.

Vélhetően ez is aktívan közrejátszik abban, hogy az exelnök jóval megengedőbbnek tűnik a TikTokkal szemben most, mint négy-öt évvel ezelőtt, kérdés azonban, hogy az áprilisban született törvényi folyamatot, mely a TikTok amerikai operációjának leválasztását írja elő az anyacégről, ellenkező esetben tiltással fenyeget, időben meg lehet-e állítani vagy vissza lehet fordítani.

A Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act végrehajtását bíróságon támadta meg a ByteDance, az ügyben az első meghallgatás két hónappal az amerikai elnökválasztások előtt, szeptemberben lesz.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról