:

Szerző: Koi Tamás

2024. július 17. 09:14

Saját szövetségeseit szorongatja az USA Kína miatt

Megelégelhette az Egyesült Államok, hogy két szövetségese, Japán és Hollandia a korábbi egyezséggel ellentétesen mégis segítséget nyújt bizonyos kínai chipgyártóknak, melyek akár áttételes cégláncolatokon keresztül vásárolnak a gyártáshoz elengedhetetlen nyugati technológiát.

Kész a legszigorúbb szankciókat bevetni a kínai chipgyártókkal szemben az Egyesült Államok, ha kell, saját szövetségeseinek mozgásterét csökkentve - számolt be a Bloomberg kedden bennfentes forrásaira hivatkozva. A riport szerint az amerikai kormány egy előző évszázadban született exporttilalmi szabályozást kíván bevetni, amennyiben Hollandia és Japán továbbra is ellátja a kínai chipgyártókat a félvezetőgyártáshoz elengedhetetlenül szükséges berendezésekkel.

Ezek a méregdrága, használatukhoz, összeszerelésükhöz és karbantartásukhoz komoly mérnöki tudást igénylő levilágítóberendezések, melyek a félvezetőgyártás eszközparkjának legfontosabb elemei. Ilyen berendezéseket nagy mennyiségben jelenleg a holland ASML és a japán Tokyo Electron képes gyártani olyan megrendelők igényei szerint, mint az Intel, a TSMC vagy éppen a Samsung Electronics.

asml_container
ASML berendezés egy repülőgép rakterében berakodás után (fotó: asml)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az USA lapértesülések szerint most arról tájékoztatta a japán és a holland partnert, hogy ha azok az embargó dacára továbbra is szállítanak berendezéseikből az exporttilalmi korlátozásokkal sújtott kínai chipgyártóknak, a kormány kész bevetni ellenük az FDPR-klauzát (Foreign Direct Product Rule).

Ez az 1959-ben létrejött jogszabályi elem kimondja, hogy az Egyesült Államoknak joga van bármilyen termék vagy technológia forgalmazását megtiltani, amennyiben az amerikai technológiával készült és/vagy amerikai technológiát tartalmaz - akkor is, ha egyébként a gyártója nem amerikai.

Az Egyesült Államok ezt megelőzően a félvezetőgyártó-berendezések beszállítóival szemben semmilyen hasonló korlátozást nem alkalmazott, ugyanakkor tavaly év elején hosszas lobbitevékenységet követően sikerült meggyőznie Japánt és Hollandiát, hogy bizonyos exporttilalmi intézkedéseket léptessenek életbe Kínával szemben.

Mindennek dacára a második negyedévben az ASML árbevételének 49%-a származott Kínából, ez a részarány pedig effektíve nem változott az első negyedévhez képest - derül ki a holland cég kedden közzétett pénzügyi beszámolójából.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról