:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 16. 12:52

Az AI is hajtja a mobilpiac talpraállását

Már az egymást követő negyedik negyedévben sikerült növelni a szállításokat, ami a prémium készülékeknek és a felkapott mesterségesintelligencia-alapú fejlesztéseknek tudható be az IDC szerint.

Az IDC piackutató legfrissebb jelentése szerint a globálisan szállított okostelefonok mennyisége 2024 második negyedévében éves szinten 6,5 százalékkal nőtt 285,4 millióra, tehát a mobilgyártóknak zsinórban már a negyedik egymást követő negyedévben sikerült növelni az eladott készülékek mennyiségét. Ez alapján az elemzők is optimisták, év végére még jelentősebb fellendülést várnak a globális mobilpiacon, de a kereslet talpraállását még akadályozza pár tényező.

Élen továbbra is a Samsung 18,9%-os részesedéssel, valamint az Apple (15,8%), őket követi a Xiaomi, vivo és OPPO, az öt legnagyobb mobilgyártó mindegyikének sikerült növelnie szállításait.

Az IDC szerint a piac helyzetének javulását főleg az AI és a magasabb eladási árak hajtották az április és június közti időszakban. Egyre látványosabb a prémium készülékek iránti kereslet trendje, amiből a Samsung és az Apple profitál legtöbbet.

market

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A megfizethetőbb vagy olcsóbb kategóriában erős kínai gyártóknak egyébként szintén nem lehetett okuk panaszra, de a középkategóriát képviselő készülékek részesedése gyengélkedik. Az IDC a jövőre nézve előrevetíti, hogy az év során szállított okostelefon ötöde valamilyen AI-funkciókkal támogatott modell lesz, így az AI olyan mobilinnovációt jelenthet, ami jelentős löketet ad majd az érdeklődésnek.

Érdemes hozzátenni, hogy a második negyedévben látott éves szinten mért jelentős növekedés a tavalyi gyengébb kereslet tükrében jelent nagy előrelépést, ettől függetlenül egyre stabilabbnak tűnik a piac, a foldable modellek és az 5G után pedig az AI lehet a nagy dobás - mondják az elemzők.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról