:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 16. 11:03

Kipróbálható az iOS 18

Saját felelősségre már kipróbálható az ősszel érkező mobilszoftver nyilvános előzetese, ami egyelőre nélkülözi az Apple Intelligence AI-alapú újdonságait, főleg kozmetikai pluszokról van szó.

Az Apple hétfőn elérhetővé tette az iOS 18 bétájának nyilvánosan hozzáférhető első verzióját, mely az ősszel megjelenő szoftver új funkcióiba enged betekintést a szolgáltatások hivatalos útnak indítása előtt, természetesen még esetleges bugokkal, hibákkal tarkítva, melyekkel kapcsolatban várja a felhasználók és fejlesztők visszajelzéseit.

Az új szoftver legfőbb újdonsága, az Apple Intelligence egyelőre még nem tesztelhető, az ígért funkciók egy része, mint például a ChatGPT integráció és a Sirit érintő fejlesztések várhatóan csak az év végén fognak megjelenni. Az AI integrációja alkalmazástól függően hoz új képességeket, de a cég leginkább egyfajta személyes asszisztensként írja le, amely a felhasználóról tárolt információ alapján releváns találatokat tud feldobni a különféle rendszerek és appok alatt - ezek mind az iPhone 15 széria két drágább modelljén lesznek egyébként csak elérhetők.

Az Apple-féle AI bevezetése egyébként akár jövő évig várathat magára az Európai Unióban az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi kerete, a Digital Markets Act (DMA), egészen pontosan az abból adódó „szabályozási bizonytalanságok” miatt. A cég a továbbiakban az Európai Unióval együttműködésben próbál majd egy olyan megoldást kidolgozni, amely lehetővé teszi számára, hogy a funkciókat az európai felhasználók "biztonságának feláldozása" nélkül tudják biztosítani.

homescreen

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A jelenleg telepíthető iOS 18 kiadás egyelőre inkább a kezelőfelületet érintő változásokat, beleértve az új zárképernyőt, home screent és vezérlőpultot hozza el kipróbálásra, frissült a Photos és a Messages megjelenése is.  Ugyan az androidosok számára sok újdonságot nem jelentenének az új beállítások, de az Apple-nél több évbe telt, mire a merevebb designtól eltért és több beállítást ad az iPhone-osok kezébe a nekik tetsző megjelenés eléréséhez.

A felhasználók mostantól bárhol elhelyezhetnek ikonokat a kezdőképernyőn (például egy háttérképhez igazíthatják azokat), sötét módra, vagy egységes színre állíthatják az appok ikonjait. A vezérlőközpont több oldalnyi új panelt és beállítást kínál. A felhasználók a lezárási képernyőn lévő kamera és zseblámpa parancsikonjait más alkalmazásokra cserélhetik. Ahol támogatott a szolgáltatás, ott az iOS 18-felhasználók szöveges üzeneteket küldhetnek műholdas kapcsolaton keresztül, ha nem érhető el wifi, vagy mobilnet, ez sem érint minket egyelőre.

Ami a funkciókat illetei: az Apple az összes jelszókezelési funkciót egy új alkalmazásba, a Passwords-be helyezte, és lehetőség nyílik a hanghívások vagy felvételek alapján történő leiratkészítésre is (angolul és pár másik támogatott nyelven, magyarra nem igen lehet számítani később sem).

Az iOS 18 előzetes bétáját az Apple Beta Software Program keretén belül lehet letölteni a kompatibilis eszközökre, melyek részletes listája itt érhető el, utána szokásos módon szoftverfrissítést kell végrehajtani az eszközön.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról