:

Szerző: Koi Tamás

2024. július 15. 13:56

Hivatalosan is vége a Yandex nemzetközi karrierjének

Lezárult a Yandex februárban bejelentett tulajdonosváltása, mától száz százalékban orosz kézben van az egyik legnagyobb helyi technológiai multi.

Hétfőn száz százalékban orosz kézbe került a Yandex, melyet Ukrajna orosz megszállása előtt még az orosz Google-ként emlegettek, ezzel egyben lezajlott a legnagyobb értékű céges exit a konfliktus 2022-es kitörése óta.

Az egykori többségi tulajdonos anyacég, a holland Yandex NV bejelentette, hogy az eredeti, februárban bejelentett megállapodás szerint lezajlott a második körös részvénytranzakció is, melynek keretében 162,5 millió részvény került orosz befektetői kézbe összesen mintegy 2,8 milliárd dollár értékben. A teljes ügylet értéke meghaladta az 5,21 milliárd dollárt.

A Yandexet egykor Oroszország egyik, ha nem a legnagyobb feltörekvő technológiai óriásvállalatával azonosította az iparág. A cég nyugati mintára többek között keresőszolgáltatást, online hirdetésszolgáltatást vagy éppen Uber-szerű személyfuvarozási megoldást kínált partnereinek, ügyfeleinek, papírjait pedig az amerikai NASDAQ részvénytőzsdén is jegyezték.

putyin_yandex
vlagyimir putyin orosz elnök a yandexnél (fotó: AP)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A 2022 elején megindult orosz invázió azonban ahogy sok más orosz és ukrán nagyvállalatét, úgy a Yandex működését is gyökeresen megváltoztatta. Ennek része volt az is, hogy a vállalat 2014 óta Izraelben élő milliárdos alapítója, Arkagyij Jurjevics Volozs 2022 nyarán az EU szankciós listájára került, miután felmerült a gyanú, hogy a cég tevékenyen részt vesz az orosz propaganda terjesztésében - Volozs későbbi háborúellenes megnyilvánulásai miatt azonban a Yandex megúszta a súlyos szankciókat.

Ezen a ponton dönthetett úgy a Kreml, hogy a Yandexet teljesen orosz irányítás, de mindenképpen "nemzetbarátabb" irányítás alá kell vonni. Az erről szóló tárgyalások nem hivatalos információk szerint már másfél évvel korábban megkezdődtek a felek között, végül a Consortium.First nevű, négy alapból álló befektetési társulás adta a visszautasíthatatlan ajánlatot a részvénypakettre.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról

jogsértés

39

Bajban lehet az X az EU-ban

2024. július 12. 13:21

A Bizottság előzetes döntéshozatali eljárása szerint a közösségi platform működése több ponton is törvénysértő.