Szerző: Koi Tamás

2024. július 12. 13:21

Bajban lehet az X az EU-ban

Közzétette előzetes döntését az Európai Bizottság az X-szel szemben tavaly decemberben indult vizsgálatban. A szervezet szerint megállapítható, hogy Elon Musk cége több ponton is megsérti az EU digitális szolgáltatások működését szabályozó rendeletében foglaltakat.

Rendkívül aktívnak mutatkozik az utóbbi hetekben, hónapokban az uniós versenyjog, mely napokkal a kezdődő nagy nyári szabadságolások előtt bejelentette, hogy megküldte az X-nek a céggel szemben tavaly indult uniós vizsgálat előzetes döntéshozatali dokumentumát.

Ez a dokumentum, mely a határozathozatal előtt lehetőséget biztosít az eljárás alá vont számára a válaszadásra és további vállalások, engedmények tételére megállapítja, hogy a cég több ponton is megsértette a digitális szolgáltatások működését szabályozó jogszabály, a Digital Services Act (DSA) rendelkezéseit.

eux

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A Bizottság konkrétan három pontot találta jogsértőnek az X működését. A szervezet elsőként az előfizetésért cserébe elérhető "ellenőrzött" státusz működését kifogásolta, mely egy olyan, bizalmat növelő megkülönböztető jelzés, mely azt a benyomást keltheti a felhasználókban, hogy a fiók tulajdonosa legitim, az általa közzétett tartalmak valóságtartalma pedig gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen.

A vizsgálat azonban bebizonyította, hogy ezzel a megkülönböztető jelvénnyel rosszindulatú személyek vagy szervezetek is visszaélnek, ezzel a rendszer működése megtévesztheti a felhasználókat, az ellenőrzött státusz használata e tekintetben sötét mintázatnak minősül.

Az X a fentieken túl nem biztosít kellően átlátható hirdetési környezetet, illetve nem teszi lehetővé a kutatók számára, hogy a platformon megjelenő publikus adatokhoz API-kapcsolaton keresztül ingyenesen hozzáférjenek.

Amennyiben a fentiek alapján a Bizottság határozatban állapítja meg a jogsértést, az X akár az éves globális árbevételének legfeljebb 6%-át elérő bírság kiszabására számíthat.

a címlapról