Szerző: Koi Tamás

2024. július 12. 11:42

Augusztus elsején hatályba lép az uniós AI-rendelet

Megvan a pontos dátuma annak, mikor léphet életbe az Európai Unió átfogó, mesterséges intelligenciát szabályozó rendelete. A jogszabályt több lépcsőben kel alkalmazni, 2026-tól pedig kötelezően alkalmazandóvá válik a nemzetközösség területén belül.

Kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában a világ első, mesterséges intelligencia megoldások működését átfogóan szabályozó rendeletének, az AI Act-nek a szövegét, ezzel a jogalkotási folyamat utolsó lépéseként kijelölték azt a dátumot, melytől az érintett vállalkozásoknak és technológiáknak mindenben meg kell felelniük a rendeletben foglaltaknak.

A hosszas előkészítő munkát követően létrejött AI Act a kihírdetéstől számított 20. napon, azaz augusztus 1-jén léphet hatályba, ám az ilyenkor megszokott procedúra értelmében 24 hónap múlva, azaz 2026 közepén válik csak kötelezően alkalmazandóvá.

aiact

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

A jogszabály egyes pontjait eltérő időpontokban kell majd figyelembe venniük az érintetteknek, így van olyan rendelkezés, amit fél éven belül alkalmazni kell, míg az általános célú rendszereknél 12, a magas kockázatú mesterséges intelligencia-megoldásoknál pedig 36 hónap lesz a türelmi idő.

A rendelet célja, hogy a mesterséges intelligencia működését érthetőbbé és transzparensebbé tegyék az üzemeltetők, beleértve ebbe a manipulált tartalmak jelölésének kötelezettségét.

A kockázatalapú megközelítést bevezető szabályzat több kategóriát nevez meg az AI-rendszerekre vonatkozóan, a minimálistól kezdve a magas kockázatig, így értelemszerűen az alacsony kockázatú felhasználási esetek nem igénylik a szigorúbb szabályozási kereteket, míg a magas kockázat átfogó dokumentálásra, tesztelésre és egyéb biztonsági intézkedések megtételére kötelezi a fejlesztőket.

a címlapról