Szerző: Koi Tamás

2024. július 12. 09:19

Frissítve: kényszerpályán a Huawei Németországban

Megegyeztek a helyi operátorok és a német szövetségi kormány arról, hogy a mobilhálózatokból legkésőbb 2029-ig minden, a Huawei Technologies által gyártott kritikus 5G-s komponenst el kell távolítani.

Hosszú előkészítő munkát és olykor kifejezetten feszült hangulatban zajló szakmai egyeztetéseket követően megegyezett a német szövetségi kormány és a helyi mobiltávközlési piac három nagy szereplője, a Deutsche Telekom, a Vodafone Deutschland és a Telefónica/O2 arról, hogy a Huawei Technologies (és a ZTE Technology) kritikus 5G-s mobilhálózati komponenseit milyen ütemben kell majd leselejtezniük a szolgáltatóknak az évtized hátralévő részében.

A törvényhozás által is támogatott folyamatra a hivatalos indoklás szerint azért kell sor kerüljön, mivel a német mobilhálózatokban eszközbeszállítói "aggaszó mértékű" a kínai dominancia, ami nemzetbiztonsági kockázatot jelent az ország számára.

A kormánynak ugyanakkor komoly problémát okozott a helyi piaci szereplők meggyőzése arról, hogy az eurómilliárdokért vásárolt eszközöket idő előtt selejtezzék le, így végül egy kétlépcsős, két határidőt meghúzó javaslat került elfogadásra a felek részéről. 

german_celltower

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig

Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Könnyed nyári mix a felmondástól a vidéki IT bérekig Ezúttal rengeteg IT karrierrel kapcsolatos témát érintettünk. Ti kérdeztetek, mi válaszoltuk a 37. kraftie adásban.

Az első fázisban, 2026-ban az összes, Huawei által gyártott maghálózati berendezést el kell távolítani az 5G-s hálózatokból, majd második fázisban, 2029-ben az 5G-s rádiós hálózat (RAN) esetében is végre kell hajtani a kínai eszközök kivonását.

Utóbbi kapcsán a tiltás ugyan eredetileg egy szoftveres komponensre, az úgynevezett element management systemre (EMS) vonatkozik, a Huawei saját rádiós berendezései e nélkül a komponens nélkül gyakorlatilag használhatatlanok.

A helyzet abban az esetben azonban változhat, ha a kínaiak lehetőséget biztosítanak harmadik feles EMS használatára, amire eddig még nem volt példa, bennfentes forrásaink szerint azonban ez a jövőben változni fog.

Tekintve, hogy a megadott határidőre az 5G-technológia jó eséllyel teljesen felváltja az előző generációkat, ezzel effektíve kijelenthető, hogy hacsak a fenti hozzáférést nem adják meg a gyártók, eltűnnek a kínai komponensek a német mobilhálózatokból.

A megállapodásnak ugyanakkor vélhetően már korábban is érezhető hatása lehet a Huawei-re nézve, így a következő években induló beszállítói tenderekre a kínaiak vagy eleve nem kapnak majd meghívást vagy az esélytelenek nyugalmával pályázhatnak.

Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy amerikai mintára a szegmens két nagy európai beszállítója, a Nokia és az Ericsson oszthatja majd fel maga közt a német piacot, ez azonban kérdéses, hogy anyagi és technológiai szempontból előnyös változást hoz-e a német infrastruktúra-üzemeltetők számára.

A Huawei a döntés kapcsán ismételten leszögezte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a cég technológiája bármilyen kiberbiztonsági kockázatot hordozna.

Frissítés (07.12. 13:30): cikkünket frissítettük a külső fejlesztésű szoftverkomponensek szerepével kapcsolatos információkkal.

a címlapról