Szerző: Koi Tamás

2024. július 11. 13:12

Mostantól jöhetnek az alternatív mobiltárcák az iPhone-okra

Négy év után megegyezéssel zárult az Európai Bizottság vizsgálata az Apple saját ökoszisztémájába zárt mobiltárca-megoldásokkal kapcsolatban, így mostantól az Apple Pay mellett megjelenhetnek az alternatív mobiltárcák iOS platformon.

Megúszta az Apple az újabb, akár milliárd eurós bírságát az Európai Unióban, mivel a nemzetközösség versenyjogi szerve elfogadta a cég önkéntes vállalásait, mellyel lehetővé teszi a külső fejlesztők számára, hogy az iPhone-okba épített NFC-kommunikációt használhassák.

Az Apple okostelefonokba épített NFC-áramkört korábban kizárólag a cég zárt ökoszisztémáján keresztül lehetett használni a vállalat saját mobiltárcája, az Apple Pay által, a mostani egyezség azonban megnyithatja az utat az alternatív mobiltárcák előtt a platformon, emellett autó- vagy lakáskulcsok, céges kártyák és tömegközlekedésben használt, NFC-alapú kártyák is integrálhatók majd a külső fejlesztők applikációiba.

tapandgo

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

A bizottság 2020 júniusában indított kettős felülvizsgálatot az Apple appon belüli és NFC-s fizetési rendszerei miatt, megjegyezve, hogy a vállalat gyakorlatai torzítják a versenyt, és szűkítik a felhasználók választási lehetőségeit.

Az Apple korábban úgy nyilatkozott, hogy a biztonság erősítése miatt korlátozza a harmadik felek hozzáférését az érintés nélküli fizetésekhez, állítása szerint saját technológiája segít megelőzni a csalásokat, többek közt az iPhone-okba épített biztonsági chip segítségével.

A most elfogadott önkéntes vállalás gyakorlatilag az egyetlen módja volt annak, hogy az Apple elkerülje a tetemes bírságot, miközben a céget idén egyszer már 1,83 milliárd euróra bírságolta az Európai Bizottság, az idén tavasszal hatályba lépett Digital Markets Act vélt megsértése miatt pedig jelenleg is három vizsgálat zajlik az amerikai multival szemben.

Az NFC API megnyitása gyakorlatilag azonnal, július 25-től esedékes és a következő tíz évig tartó időszakban biztosított.

a címlapról

b200

0

Huang: mindenki a Blackwellt akarja

2024. október 4. 13:20

Ebben a negyedévben megkezdődhet az új AI-feldolgozóegységek szállítása. A kereslet a gyártó szerint óriási.