Szerző: Koi Tamás

2024. július 11. 10:46

Kézzelfogható közelségben a Samsung okosgyűrűje

Elképesztő sokat beszélt korábban a Samsung arról, hogy egy új viselhető eszközön, egy okosgyűrűn dolgozik, a Galaxy Ring a 2024-es Galaxy Unpacked-en végül teljes pompájában megmutathatta magát és heteken belül a boltokba is kerül.

A viselhető eszközök piacán a megkülönböztetés egyik kulcsa lehet a Samsung számára a tegnapi Galaxy Unpacked eseményen véglegesen bemutatott Galaxy Ring, a dél-koreai gyártó első okosgyűrűje, melynek fejlesztése évekkel ezelőtt kezdődött és melyről korábban fokozatosan csepegtetett el újabb információkat a vállalat.

Az okosgyűrűk szegmense egyáltalán nem új, ugyanakkor egyelőre jellemzően kisebb szereplők uralták, melyek a szárnyait bontogató piacon azt próbálták kipuhatolni, hogy az okos karperecek és okosórák mellett egy ilyen kütyüre mekkora lehet a kereslet.

A Samsung az első olyan nagyobb, mainstream gyártó, mely belevágott az okosgyűrű-ötvösségbe, részben a Galaxy Watch okosórák révén megszerzett tudást és technológiát új formába átörökítve. 

galaxyring

A fejlesztés során a legnagyobb kihívást éppen az jelentette, hogy az akkumulátor mellé hogyan zsúfolható be a három alapszenzor (pulzusmérő, gyorsulásérzékelő, bőrfelszín-hőmérséklet mérő) a mindössze néhány milliméter vastag, kerek készülékházba.

A három színben elérhető, titánium burkolatú, gyakorlatilag minden körülmények között viselhető szenzorgyűrű bár alapvetően egy fitnessztevékenységet kiegészítő eszköznek tűnik, mégis a legkevésé aktív időszakról, az alvásról nyújt részletes információkat a viselő számára a Samsung Health applikáción keresztül.

A rendszer, illetve a mesterséges intelligencia az alvás közben kinyert adatok alapján pontozza a viselője hogylétét (Energy Score), illetve javaslatokat tesz arra, hogyan tudna javítani az egyes paramétereken.

A szenzorok a szoftveren keresztül emellett a megszokottól jelentős mértékben eltérő szívverés esetén is riasztást küldhetnek, emellett automatikusan felismeri a rendszer, ha a viselő edzéstevékenységbe kezdett.

A Galaxy Ring-et a Samsung ökoszisztémájának szerves részeként képzeli el a dél-koreai gyártó, olyannyira, hogy az eszköz iPhone-okkal nem is működik együtt, az összes funkció megfelelő használatához pedig erősen ajánlott egy Samsung Galaxy okostelefonnal párosítani a kütyüt, melynek akkumulátora egy feltöltéssel átlagosan hétnapos üzemidővel kecsegtet.

A Samsung Galaxy Ring július 24-től vásárolható meg 400 dolláros áron, az eszköz Magyarországon egyelőre nem kerül forgalomba.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról