Szerző: Koi Tamás

2024. július 10. 13:41

Hiába az embargók, Kínában a legelterjedtebb a genAI

Bár a nyugati embargók miatt csak korlátozottan férnek hozzá a kínai cégek a mesterséges intelligencia működését biztosító adatközponti hardverekhez, a generatív AI felhasználása a kínai vállalatok körében jóval meghaladja a világátlagot.

Nem különösebben vetette vissza a kínai (nagy)vállalatokat a mesterséges intelligencia alapú technológiák használatát illetően a tény, hogy az országba nem jutnak el azok a nyugati - elsősorban amerikai - technológiák, melyek a modellek működéséhez elengedhetetlenek. Kína vállalati (és kormányzati) szinten abszolút világelső a generatív AI felhasználásban - mutat rá egy friss felmérés.

Az amerikai SAS és Coleman Parkes Research közösen készített, 1600 döntéshozót megszólaltató felmérése alapján a kínai vállalatok kiugróan magas aránya, 83%-a használ ma már valamilyen mesterséges intelligencia alapú megoldást folyamatai során.

antgrpup_ai

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Ez a kérdőívben résztvevő 16 ország és régió közül különösen az Egyesült Államokra nézve ad elgondolkodtató eredményt, az USA-ban ugyanis a válaszadók csupán 65%-a jelentette ki, hogy rendszeresen használ a napi rutin során genAI-megoldásokat, miközben a medián csupán 54% - idézi a kutatást a Reuters.

A kínai piacon ráadásul az olyan, globálisan egyébként elterjedt megoldásoknak, mint az OpenAI-féle ChatGPT vagy a Microsoft Copilot erősen korlátozott a mozgásterük, helyüket az olyan belpiaci óriások töltik be, mint a Baidu, az Ant Csoport vagy a ByteDance.

A genAI-eszközök számára ezzel együtt az egész országot behálózó kínai megfigyelőhálózat kiváló táptalajt nyújt, de legalábbis sokat jelent a szegmens számára, hogy a folyamatos automatizált monitoring (angol rövidítésben CAM) felhasználásának tekintetében szintén világelső Kína - hívja fel a figyelmet a SAS.

A kínai pártállam így a mesterséges intelligenciát ma már kiterjedten használja az állampolgárok tevékenységének, viselkedésének és kommunikációjának az elemzésére.

a címlapról

b200

0

Huang: mindenki a Blackwellt akarja

2024. október 4. 13:20

Ebben a negyedévben megkezdődhet az új AI-feldolgozóegységek szállítása. A kereslet a gyártó szerint óriási.

gamez

32

A konzol élt, él és élni fog

2024. október 4. 10:20

Ki vesz ma játékkonzolt és miért? Mi a gyártók koncepciója a jövőre nézve? Kiderül a 46. weeklyből!