Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 10. 10:29

Elhagyja székét a Microsoft az OpenAI tanácsában

A Microsoft feladja szavazati joggal nem rendelkező megfigyelői helyét, miután egyre aktívabbá váltak a szabályozók a mesterséges intelligenciát érintő kérdésekben Európában és az Egyesült Államokban egyaránt.

Keith Dolliver, a Microsoft főtanácsos-helyettese arról számolt be az OpenAI-nak írt levelében, hogy jelentős előrelépést látott az utóbbi 8 hónapban az újonnan megalakult igazgatótanácshoz képest, amit elegendőnek ítél ahhoz, hogy megbízzon a kijelölt irányban, és már nem látja szükségesnek a megfigyelői szerepet. A cég ezzel kiiktat egy meglehetősen érzékeny pontot is, ami jobban megnyugtathatja a trösztellenes szabályozókat. Az AI-startup az ügyhöz álló források elmondása alapján a későbbiekben nem tervezi feltölteni a Microsoft helyét, tehát egyelőre kizártnak tűnik, hogy az Apple üljön be a megüresedett székbe.

A redmondi szoftveróriás tavaly novemberben kapott szavazati joggal nem rendelkező megfigyelői helyet az  OpenAI átrendezett igazgatótanácsában. A legfontosabb befektetőként is szerepet vállaló, egyben a cég 49 százalékát tulajdonló redmondi szoftvercéget ez arra jogosította fel, hogy képviselője részt vegyen az OpenAI igazgatótanácsi ülésein és bizalmas információkhoz férjen hozzá, nagyobb rálátást kapjon a vállalat belső működésébe, de nincs beleszólása a szervezetet érintő ügyekbe, például az igazgatók megválasztásába.

openai_(1)

Home office: a hatalom fényes szimbóluma

Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Home office: a hatalom fényes szimbóluma Az IT-sok irodai visszatérésének témája igazi darázsfészek.

Július elején az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa, Margrethe Vestager bejelentette, hogy nagyszabású  trösztellenes vizsgálatok indulnak az Európai Unióban a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közelmúltbeli együttműködések kapcsán. 

Ugyan a tisztviselők korábban arra jutottak, hogy nem fognak vizsgálatot indítani a 13 millió dolláros Microsoft-OpenAI befektetés miatt, és a Microsoft megfigyelői szerepe sem változtatta meg az OpenAI függetlenségét, mégis a trösztellenes szabályok értelmében kérdéseket küldenek a vállalatoknak, hogy felmérhessék az exkluzív megállapodások versenytársakra gyakorolt potenciális hatásait. Emellett Nagy-Britannia Verseny- és Piacfelügyeletének aggályait sem sikerült még teljesen eloszlatni, így valóban érthető a redmondi cég óvatossága.

a címlapról

b200

0

Huang: mindenki a Blackwellt akarja

2024. október 4. 13:20

Ebben a negyedévben megkezdődhet az új AI-feldolgozóegységek szállítása. A kereslet a gyártó szerint óriási.

gamez

32

A konzol élt, él és élni fog

2024. október 4. 10:20

Ki vesz ma játékkonzolt és miért? Mi a gyártók koncepciója a jövőre nézve? Kiderül a 46. weeklyből!