Szerző: Koi Tamás

2024. július 9. 14:15

Meglepő helyeken is tolja a szekeret az AI

A mesterséges intelligencia térhódítása első olvasatra meglepő helyeken is rekord profitot generál.

Vannak cégek, melyeket a mesterséges intelligencia bumm az egekbe repített, köztük elsőként szokás említeni az Nvidia-t az AI-hoz használt adatközponti gyorsítók első számú gyártóját, vagy akár az olyan memóriabeszállítókat, mint a Samsung vagy az SK-Hynix, netán magát a Microsoftot.

És ilyen cég most már a Corning is, melyet többnyire az okostelefonok számára fejlesztett, ellenálló kijelzőüvegek gyártójaként szoktak emlegetni - ám a cég ezúttal nem a kijelzőüvegek megnövekedett forgalmának köszönheti a szárnyalását.

fiber-optic-cable

A Corning ugyanis az adatközponti infrastruktúrák szerves részét képező száloptikai megoldások (kábelek, csatlakozók, jelátalakítók stb) egyik meghatározó beszállítója is egyben. A cég vezérigazgatója, Wendell Weeks a CNBC-nek nyilatkozva közölte, hogy az új optikai megoldások jelentős mértékben csökkentették az üzemeltetők telepítési költségeit, ezért különösen közkedveltnek számítottak az utóbbi időszakban.

A vállalat egyébként a második üzleti negyedévben a korábban prognosztizált 3,4 milliárd dollár helyett 3,6 milliárd dolláros árbevételre számít, ami a meglőző negyedév 6%-os csökkenéséhez képest mindenképpen kedvező fejleménynek minősül.

A pozitív prognózist a tőzsde is értékelte, a cég részvényeinek árfolyama egyetlen nap alatt 12%-ot emelkedett, 2020 márciusa óta nem látott szintre emelve a papírok értékét.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról