Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 9. 10:56

Összefog a Meta és a Vodafone a mobilhálózatokért

Az igazságos költségmegosztás pragmatikus módja lehet a távközlési szolgáltatók és a nagy tech platformok közös erőfeszítése: a Meta és a Vodafone együttműködésének célja, hogy  optimalizáltabb legyen rövid formátumú videótartalmak eljuttatása az eszközökre a felhasználói élmény rontása nélkül.

A Vodafone és a Meta új módszert dolgozott ki hálózati kapacitás felszabadítására,  optimalizálja a rövid formátumú videók továbbítását a felhasználók eszközeire, ráadásul látványosabb minőségromlás nélkül. Az Egyesült Királyságban áprilisban elvégzett első háromhetes teszt során a vállalatok jelentős csökkenést regisztráltak a Meta alkalmazások hálózati forgalmában a Vodafone mobilhálózatán, a hálózatoptimalizálást idén június eleje óta tizenegy európai piacon alkalmazzák.  

A videós tartalmak iránti igény az Instagram, TikTok és YouTube platformokon óriási növekedést eredményezett az adathasználatban: az Ericsson 2024-es jelentése szerint a globális adatforgalom 25 százalékkal nőtt a 2024 első negyedévéig tartó 12 hónapban, és 2023 végére a teljes mobilforgalom 73 százalékát a videó tette ki.

A távközlési szolgáltatók korábban már többször kifogásolták, hogy vállalniuk kell a hálózatok korszerűsítésének költségeit, miközben a  hálózatokat használó nagy forgalomgenerátorok, vagy platformerek (jellemzően amerikai multik, mint pl. a Netflix, az Amazon, a Microsoft vagy éppen a Google) nem járulnak hozzá fair módon az infrastruktúra kiépítéséhez és üzemeltetéséhez. 

vodameta

A hálózati forgalom csaknem feléért összesen hat Big Tech tartalomszolgáltató felelős, az arányok pedig a jövőben még jobban eltolódnak, ez pedig hosszútávon fenntarthatatlanná, kigazdálkodhatatlanná teszi a hálózatok üzemeltetését és jövőbeni bővítését. 

Épp ezért tavaly októberben nyílt levélben fordult az európai (szak)politikához a régió távközlési szolgáltatóinak közös lobbicsoportja, az ETNO (European Telecommunications Network Association), melyben arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy a 2030-as Digitális Évtized programban megfogalmazott ambiciózus célok eléréséhez beruházásösztönző környezetet kell biztosítaniuk, különben a program alapját jelentő telekommunikációs infrastruktúrák nem tudnak lépést tartani a követelményekkel, igényekkel.

A nagy tech cégek 5G-s beruházásokba való befektetésekbe bevonása azonban eddig nem hozott eredményt. A Vodafone közleménye szerint a platformokkal, például a Metával való együttműködés egy pragmatikus módja lehet a fair share körüli vita megoldásának: a közösségi óriás hajlandósága arra, hogy optimalizálja a videószolgáltatást, a hálózati erőforrások hatékonyabb felhasználását teszi lehetővé. A két cég eddig a Vodafone európai piacain hajtotta végre az optimalizálást, amit idővel tervez kiterjeszteni. A Meta egyébként hasonló együttműködést tervez a spanyol Telefonica vállalattal is.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról