Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 5. 10:09

Az e-kereskedőknek fájhat leginkább az adatkaparás

A scraping nem egyszerűen csalás, vagy biztonsági probléma, hanem üzleti probléma is egyben. A kaparórobotok a szervezetek bevételét, versenyelőnyét, márkaidentitását is alááshatják, ráadásul egyre aktívabbak és nehezebben felismerhetők - aggasztó számokat mutat a legfrissebb jelentés.

A felhőszolgáltatásokat nyújtó Akamai Technologies legfrissebb State of the Internet (SOTI) jelentése szerint a web teljes forgalmának 42 százaléka botokhoz köthető, melyeknek több mint fele, 65 százaléka kártékony aktivitást végez. Bár egyes botok egyáltalán nem kártékonyak, de a magas kockázatú robotforgalom leginkább a bevételgeneráló webes alkalmazásokat működtető e-kereskedelmi szektoron csapódik le, akár látványos anyagi veszteségeket okozva. 

Patrick Sullivan, az Akamai műszaki igazgatója szerint a robotok továbbra is kihívás elé állítják az alkalmazás- és API-tulajdonosokat. Bár egyes botok előnyösek lehetnek üzleti szempontból, a különféle adatkaparó, azaz scraping tevékenységet végző robotok kémkedésre, a konkurensek feltérképezésére, megtévesztő weboldalak létrehozására és más, a vásárlói élményre vagy az eredményekre rombolóan ható aktivitásokat is végeznek. 

Az e-kereskedelmi szektort a probléma látványosabban érinti a high tech, vagy a pénzügyi területeknél. A globális kereskedelmi webes forgalom több mint felét teszik ki a botok, ami csak tovább fog emelkedni - írja az Akamai.

akamai

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Kereskedői oldalon a kártékony tevékenység eredménye lehet többek között a weboldal vagy áruház teljesítményének romlása, a mérőszámok szennyezése, az adathalász oldalakon keresztüli hitelesítő adatokkal kapcsolatos visszaélések, a megnövekedett számítási költségek és sok más.

Jelenleg még nincsenek törvényi keretek, melyek tiltanák vagy szankcionálnák a scraper botok használatát. A probléma csak bonyolultabbá válik a nehezebben detektálható AI botnetek térnyerése miatt – hívja fel a figyelmet a jelentés. Az AI botnetek képesek felfedezni és lekaparni a kevésbé konzisztens formátumú, strukturálatlan adatokat és tartalmakat is, ami egyes üzleti döntésekben előnyt jelenthet. 

A másik oldalon ott áll viszont, hogy az adatokat kinyerő robotok kifinomultabb adathalász kampányokhoz használhatók fel azáltal, hogy tömegesen tudnak termékfotókat, leírásokat és árinformációkat összekaparni, így lényegesebben egyszerűbbé válik a hamis áruházak vagy adathalász webhelyek létrehozása, melyeken keresztül a kártékony felek hitelesítő adatokat vagy hitelkártyaadatokat lophatnak az átvert felhasználóktól.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról