Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 2. 14:06

Nem nézi mindenki jó szemmel az Nvidia szaladó szekerét

A francia versenyhatóság körmére nézne az Nvidiának, hamarosan versenyellenes gyakorlatokkal vádolja meg a céget.

Versenyellenesség miatt készül vádat emelni a francia versenyhatóság az Nvidia ellen, írja a Reuters az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Így a francia szerv lehet az első végrehajtó, amely ténylegesen is támadást indít erről a frontról a chipgyártó ellen. A hamarosan céghez elérő kifogásközlést tavaly szeptemberben már megelőzte egy razziasorozat, amely a felhőpiaci versenyre irányuló szélesebb körű vizsgálat része volt. A hatóság a rajtaütés során olyan bizonyítékokat keresett, amelyek alátámaszthatták a vállalat esetlegesen versenytorzító gyakorlatait.

A hirtelen berobbanó MI-hype-nak köszönhetően egyre-másra jelentették be az IT-iparág meghatározó szereplő, köztük a Microsofttal vagy éppen a Google anyacégével, az Alphabettel, hogy több (tíz)milliárd dollárt fektetnek a ChatGPT-hez hasonló rendszerek fejlesztésébe, mely egycsapásra új helyzetbe hozta a gyengélkedő Nvidiát.

Az AI területén jelenleg egyik legfontosabb chipgyártó forgalma és profitja a gyorsítóprocesszorok iránti kitartó keresletnek köszönhetően tovább nőtt, új történelmi szintre emelve a cég értékét, ez pedig számos régióban felkeltette a szabályozók figyelmét is.

nvidia

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A cég korábbi hatósági bejelentéséből kiderült az is, hogy az Európai Unió, Kína és Franciaország szabályozói már bekértek információkat bizonyos grafikus kártyálról.

Mivel a francia hatóság vizsgálja az Nvidia ügyét, addig nem valószínű, hogy az Európai Bizottság kiterjeszti előzetes vizsgálatát - tették hozzá a források. A francia felügyelet múlt pénteken kiadott egy jelentést is, amiben a chipgyártók általi visszaélések kockázatára hívta fel a figyelmet.

A hatóság aggódik, amiért az ágazat erőteljesen függ az Nvidia CUDA platformjától, mivel jelenleg ez az egyetlen olyan rendszer, amely 100%-ban kompatibilis a gyorsított számítástechnikához elengedhetetlenné vált GPU-kkal. Az Nvidia a közelmúltban AI-központú felhőszolgáltatókba, például a CoreWeave-be is befektetett, amit szintén gyanakodva néz a hatóság.

A francia trösztellenes szabályok megsértése miatt a cégek akár a globális éves forgalmuk 10%-ának megfelelő pénzbírságot kaphatnak, bár engedményeket is tehetnek a szankciók elkerülése érdekében.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról