Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 1. 13:30

Kerülőúton kaphat tovább foltokat a Windows 10

A 0patch platformján keresztül legalább 2030-ig kap biztonsági javításokat a Windows 10, így a felhasználók nyernek pár év haladékot, amennyiben nem szeretnének, vagy nincs lehetőségük Windows 11-re váltani.

A Windows 10 támogatási ciklusának végéhez közeledve a Microsoft mindent megtesz, hogy újabb kampányokban népszerűsítse a Windows 11-et, közeleg a 2025. október 14-re tervezett kivezetés. A határidő után a Windows ezen régebbi verziója nem kap többé ingyenes szoftverfrissítéseket a Windows Update szolgáltatástól, emellett sem technikai támogatást, sem biztonsági javításokat sem kap a Microsofttól.

A redmondi szoftvercég eddig csak szervezetek számára kínált fizetős biztonsági javításokat a határidő után, a Windows 10 esetében azonban bárki, tehát már a magánszemélyek is naprakészen tarthatják a régebbi operációs rendszert éves licencek útján egészen 2028-ig - jelentette be a cég tavaly év végén. Azt azonban még mindig nem tudni, hogy a magánszemélyek számára mennyibe fognak kerülni az utólagos, kiterjesztett támogatási időszakban elérhető javítások.

Az ACROS Security biztonsági cég bejelentette, hogy a nem hivatalos mikropatcheket kínáló 0patch szolgáltatáson keresztül egy ideig még kvázi lélegeztetőgépen tartja a Windows 10-et, a Windows 10 támogatásának jövő évi megszűnését követően még legalább 5 évig fog foltokat közzétenni a rendszerhez, ami két év haladékot jelent a felhasználóknak.

Így a rendszer egészen 2030-ig kap javításokat, igaz nem a Microsofttól. Hozzá kell tenni, hogy az 0patch szolgáltatása azon felül, hogy nem hivatalos forrás, éves előfizetéses rendszerben teszi elérhetővé az úgynevezett mikrofoltokat. A személyes felhasználásra kínált csomag évente 24,95 euróba kerül, míg az üzleti szint némileg drágább, már 34,95 euró.

win10

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A külső fél háromféle javítást biztosít: a „0day” javítások a nemrég felfedezett exploitok ellen nyújtanak védelmet, a „Wontfix” javítások pedig olyan hibás funkciókat vagy alkalmazásokat érintenek, melyekkel a Microsoft már nem tervez foglalkozni. A „non-Microsoft” patchek a Microsoft által nem támogatott általános, harmadik féltől származó Windows-alkalmazásokat célzó exploitokat fedik le.

Ezen felül marad a már említett Kiterjesztett Biztonsági Frissítés (ESU) program, amely a legvégső választási lehetőség azon ügyfelek számára, akiknek bizonyos elavult Microsoft termékeket kell futtatnunk a támogatás megszűnését követően, speciális mennyiségi licenc-programokon keresztül érhetők el. Kritikus és/vagy fontos biztonsági frissítéseket tartalmaz, amelyek a termék kiterjesztett technikai támogatási dátumának lejárta után legfeljebb három évig érhetők el. Az ESU-k nem tartalmaznak új szolgáltatásokat, a felhasználó által igényelt nem biztonsági frissítéseket vagy arculatmódosítási kérelmeket.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról