Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 1. 11:00

Továbbra is kereszttűzben a Meta a „fizetős Facebook” miatt

Jönnek az első látványosabb csapások a DMA-érában, az Apple után a Meta kerül az uniós szabályozók kereszttüzébe előfizetéses gyakorlata miatt.

Vádat emel az Európai Unió a Facebook-tulajdonos Meta ellen a blokk mérföldkőnek számító digitális szabályainak megsértése miatt – jelentette a Financial Times az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. A héten nyilvánossá váló előzetes megállapításban a szabályozó hatóságok kimondják, hogy problémásnak bizonyul a Meta havi előfizetéses "szolgáltatása", mivel felmerült, hogy a cég által kínált bináris választási mód nem nyújt valódi lehetőséget azoknak a felhasználóknak, akik nem kívánják, hogy a Meta az internetes tevékenységüket nyomon kövesse.

Ezt a modellt november óta számos támadás érte már mind jogvédők mind fogyasztóvédők részéről, a Meta pedig éppen múlt héten jelentette be, hogy a bírálatokra válaszul hirdetésmentes Facebookért és Instagramért fizetendő havi díjat 5,99 euróra csökkenti - ám ez sem eléggé meggyőző. A szabályozók arra jutottak, hogy a jelenleg alkalmazott gyakorlattal a Meta valójában hamisan állítja, hogy a felhasználóknak valódi választási lehetősége lenne, az anyagi vonzatok és magas díj miatt inkább hozzájárulnak a személyes adatok reklámcélú nyomon követéséhez.

eu_meta

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az EU trösztellenes szabályozó hatósága épp egy hete mondta ki az Apple szabálysértését a DMA szabályainak megszegése miatt, miután megszületett a határozathozatalt megelőző előzetes álláspont, melyre az eljárás alá vontaknak határidőre válaszolniuk kell akár részletes indoklással, akár a Bizottság által potenciálisan jogsértőnek ítélt tevékenység beszüntetésével. Az Apple esetében a fejlesztők számára irányadó szerződési feltételek minősültek potenciálisan jogsértőnek, mivel azok nem teszik lehetővé az alkalmazásokban bármiért fizető vagy az alkalmazásokat vásárló felhasználók számára az ingyenes (jutalékmentes) alternatív fizetési lehetőség felé való terelést.

Többek között a nagy technológiai óriások hatékonyabb szabályozásának ígéretével jött létre többéves jogalkotói procedúrát követően az Európai Unió digitális piacokat szabályozó jogszabályi kerete, melynek egyik kimondott célja az volt, hogy az eljárás alá vont cégeket - amennyiben nem vállalnak önkéntes kötelezettségeket - a korábbiaknál gyorsabban a helyes irányba lehessen terelni akár kötelezettségek vagy bírság kiszabásával. A DMA megsértése akár a vállalat globális éves forgalmának 10%-át is kitevő bírságot vonhat maga után.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról