Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. július 1. 09:51

Az AI-ra szegezi szemét a techcégek európai megzabolázója

Több AI-hoz kapcsolódó vizsgálatot is útnak indít az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa, Margrethe Vestager, nagyító alá kerülnek a Microsoft és a Google ügyei.

Nagyszabású trösztellenes vizsgálatok indulnak az Európai Unióban a mesterséges intelligenciával kapcsolatos közelmúltbeli együttműködések kapcsán. Úgy tűnik, hogy az OpenAI-jal közösködő Microsoft még nem lélegezhet fel, a szabályozók emellett alaposabban ránéznek arra is, hogy a Google torzítja-e a versenyt, ha AI-szolgáltatásai alapértelmezetten a Samsung okostelefonjaira települnek.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa szerint a tisztviselők ugyan arra jutottak korábban, hogy nem fognak vizsgálatot indítani a 13 millió dolláros Microsoft-OpenAI befektetés miatt, de a trösztellenes szabályok értelmében kérdéseket küldenek a vállalatoknak, hogy felmérhessék az exkluzív megállapodások versenytársakra gyakorolt potenciális hatásait.

Április végén az Európai Unió versenyügyekkel foglalkozó szabályozói arra jutottak, hogy nem tekinthető akvizíciónak a Microsoft 13 milliárd dolláros befektetése az OpenAI-ba, így a két cég megúszta, hogy kapcsolatuk alaposabb vizsgálat tárgyává váljon, amely akár terhelő jogorvoslatra is kötelezhette volna az amerikai technológiai óriást. Az Európai Bizottság január 10-én jelentette be, hogy megvizsgálja a kérdést, miszerint a Microsoft többmilliárd dolláros befektetése az OpenAI-ba sértheti-e az unió vállalati fúziós rendeletét.

ai_kiemelt

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az OpenAI és a Microsoft közti partnerség egy olyan speciális helyzet, amikor ugyan egyik vállalat sem vásárolta meg a másikat, vagy fonódtak össze, de a két fél közti kapcsolat számottevően befolyásolhatja a piaci versenyt. A redmondi cég tavaly nemcsak hatalmas, milliárdos befektetést hajtott végre az OpenAI-ba, de a páros szorosan együttműködik egy sor mesterséges intelligencia-szolgáltatás fejlesztésében, beleértve a Microsoft Azure felhőplatformját is magában foglaló szolgáltatásokat, a redmondiak számára pedig kétségkívül előnyös, hogy a GPT-4-et és más fejlett technológiákat használhatja.

Az EU végrehajtó szerve egy alaposabb vizsgálaton keresztül szeretné jobban felmérni annak hatását is, hogy a Google és a Samsung megállapodásának értelmében a dél-koreai gyártó bizonyos készülékeire előtelepítetten kerül rá a Gemini nano modell. A feltételezések szerint ezzel a nagy technológiai cégek megnehezíthetik a kisebb modellek fejlesztői számára a végfelhasználók elérését.

Vestager szerint az AI fejlődésének gyors tempója miatt az EU nem dőlhet hátra, a „nagy ipari és technológiai változások idején erős versenyszabályozásra van szükség”, kiemelt figyelemmel kell követni a piaci koncentrációt, az esetleges versenyellenes magatartást és az új partnerségeket.

A biztos hozzátette: az AI-szolgáltatások alapját adó nagy nyelvi modellek fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez jelentős mennyiségű adatra, számítási teljesítményre, infrastruktúrára és szakértelemre van szükség, amivel csak néhány szereplő rendelkezik, mindeközben a nagyvállalatok előszeretetettel vásárolnak fel kisebb szereplőket a tehetséges megszerzéséért, ezek az előjelek és piaci mozgások veszélyt rejtenek magukban.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról