Szerző: Koi Tamás

2024. június 28. 13:33

Mégsem nőtt akkorát a mobil adatforgalom, mint jelezték

Immár 26. alkalommal adja ki az Ericsson a mobilkommunikációs trendek egyik legátfogóbb tanulmányát, melyen továbbra is az 5G technológia térnyerése látszik, ám ez a korábbi adatokkal ellentétben mégsem jár együtt a mobil adatforgalom tartós, nagy arányú emelkedésével.

A hét közepén 26. alkalommal tette közzé az Ericsson a mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmányát, amelyből kiderül, hogy az 5G előfizetések száma 160 millióval növekedett 2024 első negyedévében, és globális szinten elérte az 1,7 milliárdot.

Az új generációs hálózatok terjedése megállíthatatlannak látszik, legalábbis világszerte mintegy 300 mobilszolgáltató indított már el kereskedelmi 5G szolgáltatást, ebből mintegy 50 dedikált hálózati architektúrán (standalone 5G).

Az egyes világrészek fejlődési üteme az 5G előfizetések számában ugyanakkor jelentősen eltérő. Az éllovas még mindig Észak-Amerika, ahol 59% az 5G penetrációja. Európában vegyes a kép: míg a földrész nyugati felén már minden negyedik előfizetés 5G alapú, addig Közép-Kelet-Európában mindössze 2,5%-uk.

Ami a jövőt illeti, 2029-ig várhatóan 5,6 milliárd 5G előfizetés lesz, vagyis a Magyarországon is kutatóközpontot működtető svéd vállalat elemzői 5 százalékkal felfelé módosították korábbi prognózisukat.

eric_mbb_global_23
globális havi átlagfogyasztás görbe 2023-ig... (forrás: Ericsson)

Lefelé korrigálták azonban a kutatók - méghozzá visszamenőleg - a mobilhálózatokon keresztül zajló adatforgalom globális mennyiségét, amivel a növekedést mutató trendvonal is kissé laposabbá vált. 

eric_mbb_global_24
...és 2024-ig (forrás: ericsson)

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Az Ericsson szerint erre azért volt szükség, mivel a nagyobb piacokon a szabályozók és szolgáltatók alacsonyabb számokat jelentettek. Az adatforgalom a kutatás alapján azért még így is 25%-kal nőtt 2023 és 2024 márciusa között, főleg az adatintenzív szolgáltatásoknak, például a nagyfelbontású videók streamelésének köszönhetően, illetve várhatóan évi 20%-kal bővül majd 2029 végéig.

Fontos kiemelni, hogy ezek a számok tartalmazzák a fix eléréseket kiváltó vezeték nélküli kapcsolatok által generált mobiladat-forgalmat is.

Az egy eszközre jutó adatforgalom átlaga egyébként világszinten 17 gigabájt havonta, szintén nagy regionális különbségekkel: Indiában 29 gigabájt, míg a  szubszaharai Afrikában 5 gigabájt ez a mutató.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról