Szerző: Koi Tamás

2024. június 28. 12:05

Feltörték a TeamViewer céges hálózatát

Szerdán feltörték a világ egyik legkedveltebb, távoli elérést biztosító szolgáltatásának, a TeamViewer-nek az üzemeltetőjét. A cég szerint nincs ok a pánikra, a céges hálózat és a terméket üzemeltető szerverek teljesen szeparáltan működnek egymástól.

A hét közepén hackerek betörtek az egyik legnépszerűbb, távoli elérést nyújtó szolgáltató, a TeamViewer céges hálózatába - jelentette be a társaság tegnap. Az elkövető a cég szerint egy jól szervezett hackercsoport lehetett, melynek kilétéről és/vagy nemzetiségéről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra semmilyen információt.

A vállalat közleménye szerint amint a stáb értesült a támadásról, azonnal megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket és megkezdte az eset körülményeinek feltérképezését.

teamviewer

Hello, itt az idei SYSADMINDAY!

Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

Hello, itt az idei SYSADMINDAY! Szabadtéri helyszínen idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt. Melós hónapok után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal.

A társaság emellett hangsúlyozta, hogy a cég kompromittált belső hálózata és a távoli hozzáférési szolgáltatást biztosító infrastruktúra között semmilyen átjárás nincs, így jelenleg nincs arra utaló bizonyíték, hogy felhasználói adatokhoz is hozzájutottak a hackerek.

A fenti nyilatkozat dacára a kiterjedt lakossági és vállalati ügyfélkörrel rendelkező, kifejezetten szenzitív adatokkal dolgozó szolgáltatót ért támadás jelentős horderejűnek minősülhet, különösen a cég korábbi ügyeit figyelembe véve.

Ilyen esetnek számított, amikor a TeamViewer csak 2019-ben ismerte el, hogy három évvel korábban, 2016-ban betört a céghez egy kínai hackercsoport. A vállalat akkor azzal védekezett, hogy nem loptak el semmilyen adatot a cégtől, ezért nem érezte szükségét a kommunikációnak.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról